Site icon Editia de Dimineata

România produce cel mai iute ardei din lume! Cercetătorii de la stațiunea legumicolă din Buzău, demni de Cartea Recordurilor

Ce chilli, ce sosuri mexicane! La Buzău e cel mai iute ardei din lume.

România ar putea intra în Cartea Recordurilor cu cel mai iute ardei din lume. Reuşita aparţine cercetătorilor de la stațiunea legumicolă din Buzău, care au creat un soi ce depăşeşte cu peste 200 de unităţi de iuţeală, numite Scoville, actualul deținător al locului întâi. Omologarea oficială ar mai putea dura însă încă 2 ani.

L 13 A este codul oficial folosit de stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău pentru cel mai iute ardei din lume, relatează stiri.tvr.ro.

La prima vedere, nimic nu îl dă de gol pe campionul României, până la proba gustului. Când este tăiat, elimină în aer un gaz atât de puternic, încât provoacă lăcrimare și strănut.

Nivelul de iuțeală certificat de laboratoare din țară și străinătate atinge 2,4 milioane de unități Scoville, scara ce măsoară această caracteristică. Soiul buzoian depășește astfel cu 200 de unități soiul actual deținător al recordului, Carolina Reaper.

La banca de resurse genetice din Buzău există nu mai puțin de 1.000 de varietăți de ardei iute.

Noua descoperire a cercetătorilor buzoieni nu are aplicare doar în gastronomie, ci și în sfera medicală sau a produselor de autoapărare.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a prezentat la ediția din 2022 a congresului trei lucrări coordonate de academicianul Costel Vînătoru, care au obținut aprecierea celor 2.500 de delegații din peste 150 de țări, scrie opiniabuzau.ro.

Pe lângă soiul de ardei iute, Costel Vînătoru s-a mai prezentat și cu un soi de varză „Licurișca”, unul dintre cele mai vechi soiuri de varză de Buzău, care a contribuit la obținerea mai multor varietăți autohtone valoroase. Prima apariție în literatura de specialitate datează din 1926 și, datorită studiilor de restaurare, soiul este readus în atenția cercetătorilor din întreaga lume.

Reabilitarea acestui soi este un proces anevoios care presupune studiul originii sale, documentare de lungă durată, descoperirea și conservarea caracteristicilor tipice.

Așadar, „Licurișca” își găsește originile în renumita varză de Buzău, unul dintre cele mai vechi soiuri care provine de la populația autohtonă stabilită în proximitatea Mării Negre și Mediteraneene.

Soiul reabilitat poate fi introdus în viitor în producție și are potențial de comercializare datorită culturii timpurii, aspectului uniform și plat, conținutul suculent sau frunzelor subțiri și fine.

Astfel, spune Costel Vînătoru, toate aceste calități făceau ca varza licurișca să fie „apreciată pentru că se așeza bine cu forma aceasta puțin plată la murat”.

La ultima ediţie a Congresului Mondial de Horticultură organizat în 2018 la Istanbul, studiul despre tomatele româneşti prezentat de Staţiunea de cercetări legumicole Buzău a primit Premiul pentru tinerii cercetători.

Cercetările pentru descoperirea noului soi de ardei românesc au început în 1996, dar certificarea oficială a venit în 2014 și a fost confirmată anul acesta, la ultimul congres mondial de horticultură din Franța. Procesul oficial de omologare ar putea fi terminat în 2 ani.

Până atunci, rămâne în vigoare topul actual, dominat de Carolina Reaper, un soi descoperit în SUA, urmat de Scorpion Moruga, din Trinidad.

Sursa foto: bzc.ro

 

Exit mobile version