Site icon Editia de Dimineata

România vrea să redeschidă mai multe mine

România va redeschide mai multe mine. Este vorba despre cele unde se găsesc materii prime care au devenit critice în contextul actual. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a explicat la TVR Info ce planuri are guvernul în legătură cu acest sector.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: „Trăim o altă realitate economică. O realitate economică în care, , la nivel european, au fost identificate un număr de aproximativ 100 de materii prime critice. O parte din ele se găsesc în resursele naturale ale României și cred că dăm dovadă de responsabilitate să reluăm acest demers pentru redeschiderea minelor, pentru generarea unei strategii a resurselor minerale. Strategie care, de altfel, a fost finalizată și a fost propusă de către Ministerul Economiei către celelalte ministere. Dintr-o astfel de activitate, România și bugetul României poate beneficia de redevențe, dar poate beneficia, de asemenea, de crearea unei valori adăugate. Și introducerea acestor materii prime critice în lanțul de valoare pentru crearea unor bunuri care sunt extrem de necesare pe piața europeană. Vorbim de brucit, este un material de bază pentru producția de aluminiu, dar sunt și alte materiale care pot constitui, care fac parte din materiile de bază pentru producția de semiconductori, de exemplu. Vorbim de siliciu. Sau alte materii prime care contribuie la crearea de motoare electrice, cum sunt pământurile rare. Și litiul, de asemenea, pentru producția de baterii”.
Uniunea Europeană se adaptează la criza energetică amplificată de invadarea Ucrainei de către Rusia și permite revenirea la prodcerea energiei electrice pe bază de cărbune, a anunțat șeful politicii de mediu Green Deal, Frans Timmermans, citat de Politico.
Este o schimbare istorică pentru UE, dat fiind că Bruxelles-ul și statele membre au trecut în ultimii ani la o politică agresivă de de-carbonizare a sistemului energetic. Renunțarea la cărbunele extrem de poluant a dus însă la creșterea prețurilor la energie.
Acum însă, pe măsură ce Rusia folosește gazele naturale ca o armă politică, UE permite revenirea la cărbune.

Sursa foto: pixabay.com

Exit mobile version