Site icon Editia de Dimineata

Românii care au grijă de rudele în vârstă ar putea primi de la stat o indemnizație lunară de îngrijire, potrivit unui proiect de HG

Printr-o strategie națională privind îngrijirea de lungă durată a persoanelor vârstnice, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) vrea să elimine pe cât posibil instituționalizarea seniorilor pentru a le da acestora posibilitatea de a primi îngrijire la propriul domiciliu. În proiectul de hotărâre privind această strategie se dorește remunerarea îngrijitorilor informali ai vârstnicilor, care fac parte, de cele mai multe ori, din familia apropiată, într-un mod suficient, precum și acordarea de servicii de consiliere, ajutor psihologic sau servicii de tip respiro.

Proiectul de HG privind aprobarea Strategiei naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030 prevede, printre altele, o serie de măsuri pentru sprijinirea îngrijitorilor informali pentru ca aceștia să fie stimulați să aibă grijă de persoanele vârstnice dependente din familie, fără a mai fi nevoie de plasarea acestora în cămine de îngrijire.

Potrivit Legii 292/2011 a asistenței sociale, îngrijitorul informal este persoana necalificată, membru al familiei, rudă sau orice altă persoană, care asigură îngrijirea personală, respectiv ajutorul pentru efectuarea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice de către persoana care și-a pierdut autonomia funcțională.

Pentru sprijinirea acestor îngrijitori informali ai vârstnicilor, MMSS, alături de Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice, va elabora în perioada 2023-2024 un studiu privind sectorul îngrijirii informale pentru a se putea fundamenta o politică de susținere a acestor îngrijitori, după cum reiese din strategia pusă în dezbatere publică, scrie avocatnet.ro.

În cadrul documentului se dă ca exemplu situația în care nevoile de îngrjire personală ale unui vârstnic cu un grad mare de dependență sunt similare cu cele ale unei persoane cu dizabilități, însă finanțarea de la stat a celor două servicii acordate în centrele rezidențiale sunt diametral opuse: finanțare de 90% pentru persoanele de dizabilități versus minim 10% din standardul de cost pentru vârstnici.

Printre planurile pregătite de MMSS, ce au ca orizont de aplicare perioada 2023-2030, pentru sprijinirea acestor îngrijitori informali se numără și:

De asemenea, MMSS vrea să ajute la adoptarea cadrului legislativ pentru indemnizația de îngrijire pentru îngrijitorul informal. De asemenea, beneficiile și indemnizațiile pentru membrii familiei și rudele vârstnicului care lucrează ca îngrijitori informali să fie adecvate.

În document mai este prevăzută și posibilitatea ca membrii familiei și rudele care lucrează ca îngrijitori informali ai unei persoane vârstnice dependente să poată fi recunoscuți ca asistenți personali pentru persoana vârstnică.

Atenție! Proiectul de HG nu este încă în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Exit mobile version