Site icon Editia de Dimineata

Românii care găzduiesc refugiați vor putea deconta cheltuielile

Foto Ciprian Sterian

Românii care găzduiesc cetățenii refugiați din cauza războiului din Ucraina vor putea să își recupereze o parte din cheltuielile cu cazarea acestora, relatează Radio România Actualități.

Executivul a aprobat ordonanța de urgență în baza căreia pentru fiecare persoană găzduită pot fi decontați 50 de lei pe zi din bugetul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență.

„Aş vrea să vă semnalez şi adoptarea ordonanţei de urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina să beneficieze de decontarea din bugetele Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană, şi pentru cazare alţi 50 de lei/zi. (…) Iată că prin această ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau, cel puţin, să-şi diminueze efortul pe care l-au făcut până acum, atât în privinţa asigurării hranei, cât şi în privinţa asigurării cazării”, a declarat Dan Cărbunaru la Palatul Victoria.

Acesta a adăugat că mecanismul de decontare şi perioada de aplicare vor fi stabilite printr-o hotărâre de guvern, întrebat ce dovezi trebuie să aducă persoanele care găzduiesc sau au găzduit refugiaţi proveniţi din Ucraina şi doresc o decontare a cheltuielilor suportate, scrie agerpres.ro.

RRA amintește că recent a fost adoptată și o măsură prin care se decontează de la stat suma de 20 de lei pe zi pentru hrana fiecărui refugiat.

Exit mobile version