Site icon Editia de Dimineata

Românii nu merg la psiholog, deși au nevoie de ajutor. 1 din 2 români se confruntă cu o problemă de natură psihoemoțională

55% dintre români susțin că au resimțit în ultimul an un impact negativ asupra echilibrului emoțional din cauza pandemiei Covid-19, în principal prin restricția libertății de mișcare și izolare.

1 din 2 români declară că este afectat negativ de conflictul din Ucraina (cost al vieții mai ridicat, teamă de război, empatia pentru oamenii din Ucraina) și tot jumătate dintre români suferă de epuizare generală la locul de muncă, conform unui studiu realizat la inițiativa rețelei de sănătate REGINA MARIA, de către D&D Research, cu scopul de a analiza percepția românilor despre bunăstarea lor psihoemoțională.

Două treimi dintre participanții la studiu sunt de părere că bunăstarea psihologică ar trebui verificată regulat.

Deși 44% dintre repsondenți consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit, 89% dintre români nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie.

Doar 22% dintre români recunosc că în ultimul an au simțit nevoia să discute cu un psihoterapeut, însă dintre aceștia din urmă, 50% au și apelat la unul.

În ceea ce privește tipul problemelor de natură psihologică sau emoțională, 59% dintre respondenți au declarat că s-au confruntat în ultimul an cu o problema individuală: stres, anxietate, gestionarea unor emoții, teamă, fobii, în vreme ce 36% au avut probleme care țin de relația cu persoane apropiate (partener, copil).

Românii nu acordă multă atenție timpului pentru relaxare, care de cele mai multe ori nu este planificat – 45% dintre români își alocă timp “atunci când este posibil”. Două treimi dintre respondenți declară că nu au hobby-uri și doar 25% dintre participanții la studiu declară că fac sport regulat.

Nici în ceea ce privește starea de bine la muncă cifrele nu sunt îmbucurătoare. 30% dintre români resimt un impact negativ al vieții profesionale în viață personală: oboseală (36%), iritabilitate (32%), incapacitate de a se relaxa acasă (30%), timp redus cu familia (32%). 25% dintre respondenți declară că au un program de lucru nerezonabil.

48% dintre români se simt excesiv de încărcați cu munca, iar 38% dintre români sunt afectați de epuizarea generată de locul de muncă (burnout). Epuizarea aceasta este generată mai ales de o stare emoțională de “vacuum energetic” resimțită după terminarea programului de lucru. Incertitudinea locului de muncă este și ea o problemă pentru români: doar 1 din 3 români simte că are un loc de muncă stabil.

Sursa foto: rețeaua Regina Maria

Exit mobile version