Site icon Editia de Dimineata

Românii nu se dezlipesc de telefoane. Câți șoferi au fost amendați pentru că au intrat pe Facebook și au trimis mesaje

sofer telefon

Au intrat în vigoare modificările Codului Rutier potrivit cărora participanții la trafic riscă sancțiuni dure pentru folosirea sau doar ținerea în mână a telefonului mobil. Mai mulți șoferi au fost amendați cu 800 de lei pentru că au realizat filmulețe live pe Facebook sau au trimis mesaje.

Ce riscă șoferii

Modificările prevăd că orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video este interzis la îndemâna participanților din trafic. Guvernul a adoptat o ordonanță pentru modificarea și completarea Codului Rutier adică a OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Principalele schimbări sunt referitoare la sancțiunile pe care atât șoferii cât și utilizatorii de vehicule care nu necesită un permis de conducere le riscă dacă vor fi surprinși și doar ținând în mână telefonul, potrivit Pe rol.

„Bănuiala nu e o certitudine!”

Nicolae Istrat, fost polițist rutier, consideră că polițiștii trebuie să aplice amenzile doar dacă sunt convinși că șoferul a folosit telefonul mobil. „Acolo unde are dubii, nu ia măsuri. Aceeaşi problemă a fost până acum şi cu centura sau telefonul mobil. Când poliţistul are dubii, nu aplică măsura. Poliţistul poate să facă ce vrea. Nu are de unde să ştie şi nici nu poate să vadă. Doar pe bănuială nu poate să aplice măsuri. Bănuieşte că am manevrat telefonul. Bănuiala nu e certitudine”, a declarat fostul poițist pentru Adevărul.

Câte amenzi au fost acordate

În primele zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi referitoare la folosirea telefonului la volan, polițiștii au amendat peste 200 de români, informează Adevărul.

Ce riști în alte țări

Polițiștii din Spania aplică amenzi de până la 200 de euro și până la 3 puncte penalizare pentru utilizarea unui telefon mobil la volan. În Germania, dacă folosești telefonul la volan, poți să primești o amendă de 100 de euro, iar dacă cauzezi un accident din cauza folosirii unui astfel de dispozitiv, se poate ajunge la o amendă de 200 de euro și pierderea carnetului. În Franța, conform Legii Mobilității, dacă un șofer depășește limita de viteză sau depășește pe linia continuă din cauza că folosea telefonul mobil, riscă să rămână fără permis, potrivit Trans Info.

Sursă cover foto: autopro.ro

Exit mobile version