Site icon Editia de Dimineata

Românii râvnesc la proprietate, în timp ce străinii investesc în vacanțe și locuiesc cu chirie

sursa: techcrunch.com

O istorie a proprietarilor

La data de 11 iunie 1948, conform Legii naționalizării 119, peste o mie de întreprinderi industriale, bancare sau de asigurări treceau în mâinile statului, ca „bun de consum al poporului”.

Prin Decretul 92, au fost trecute în proprietatea statului imobilele foştilor industriaşi, moşieri, bancheri şi mari comercianţi, hotelurile cu întreg inventarul lor, imobilele în construcţie, avariate sau distruse. Așadar, mai toţi marii industriaşi şi bancherii au fost alungaţi din case, în urma ordinului autorităţilor comuniste.

Aceste acțiuni au condus la situația în care multe dintre aceste bunuri imobile au fost scoase la privatizare şi vândute unor persoane fizice şi juridice române sau străine. Iar cea mai gravă problemă a fost cea a retrocedării locuințelor, indiferent de actul normativ aplicat la momentul preluării. Prin urmare, în anul 1990, aproximativ trei milioane de români se aflau în postura de chiriaşi în imobilele naţionalizate.

Atât foștii proprietari, cât și moştenitorii acestora au apelat la justiţie pentru a-și revendica proprietăţile. Astfel, în septembrie 1995, datorită presiunilor interne  şi internaţionale, s-a ajuns la votarea primei legi cu privire la restituirea imobilelor naţionalizate.

Afectați de perioada comunistă, românii își educă urmașii să muncească cât mai devreme cu putință pentru a-și asigura o proprietate privată, iar acest lucru se poate observa cu ușurință și în statistici.

Datele statistice Eurostat – Biroul de Statistică al Uniunii Europene – privind locuitorii țărilor europene care dețin un apartament sau o casă sunt:

 

sursa: hotnews.ro

România vs tendințele occidentale

Spre deosebire de România, unde cea mai mare parte a populației preferă să dețină propria locuință, în țări precum Statele Unite ale Americii sau Germania, varianta închirierii este mult mai avantajoasă, preferând să investească în vacanțe. Străinii sunt de părere că este mult mai convenabil să trăiești cu chirie, iar economiștii susțin acest lucru spunând că acolo există un echilibru între implicarea guvernului și investițiile private.

Decizia de a-ți lua propria casă sau de a sta în chirie depinde atât de stilul de viață, cât și de nivelul financiar al fiecărui om. Așadar, nu putem spune exact care variantă este mai bună, însă putem prezenta o serie de avantaje și dezavantaje pentru fiecare alegere.

CHIRIE

sursa: sibiu100.ro

Avantaje:

Dezavantaje:

PROPRIETATE

sursa: maurerimobiliare.ro

Avantaje:

Dezavantaje:

Dincolo de toate aceste aspecte, un răspuns la întrebarea „Proprietar sau chiriaș?” rămâne o alegere personală și o ecuație în care există atât prețuri, statistici și estimări economice, cât și dorințe, nevoi și chiar limitări personale.

Exit mobile version