Site icon Editia de Dimineata

Românii vor beneficia de o nouă zi liberă în 2018

sursa: Acasa.ro

Parlamentul a adoptat un nou proiect de lege în timp record la începutul acestui an. Acest proiect a fost inițiat de parlamentarii minorităților maghiare și instituie o nouă zi liberă legală, respectiv Vinerea Mare.

Potrivit legii adoptate, la articolul 139 alineatul (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, după sintagma „24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române” se introduce o nouă liniuță, cu următorul cuprins: „- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui”.

„Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. (…) Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an” – se preciza în expunerea de motive a actului normativ, conform antena3.ro.

sursa: duncanville.com

România a ajuns astfel la 15 sărbători legale pe tot parcursul anului, și anume: 1 și 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); Vinerea Mare; prima și a doua zi de Paște; 1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului); prima și a doua zi de Rusalii; 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sfântul Andrei); 1 decembrie (Ziua Națională a României); 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Potrivit businessmagazin.ro, președintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon a susținut proiectul de lege în plen, afirmând că: „vremea lozincilor unde totul se rezolvă prin muncă ar trebui să treacă, iar angajatorii au nevoie de angajați odihniți”.

Exit mobile version