Site icon Editia de Dimineata

Românii vor scăpa de alergătura între ghişee abia în 2026

2026 este termenul până la care trebuie implementat Cloud-ul guvernamental, platforma care va conecta între ele toate instituţiile statului.

Dosarele vor fi înlocuite cu doar câteva click-uri pentru descărcarea oricărui document eliberat deja de stat. Fondurile pentru acest proiect vin din PNRR.

Cloud-ul guvernamental va înlocui formularele şi dosarele aduse la fiecare ghişeu.

Digitalizarea nu va însemna, însă, că funcționarii își vor pierde locul de muncă, ci doar li se va modifica fișa postului.

Ministerul Cercetării are în plan digitalizarea a 1.000 de biblioteci din mediul rural, ca să-i ajute pe românii de aici să se conecteze la noua platformă.

Reprezentanții societății civile spun că graba cu care autoritățile vor să adopte ordonanța de urgență prin care se vor pune bazele Cloud-ului guvernamental nu este justificată.

Experţii IT atrag atenția că instituțiile statului trebuie să formeze specialiști care să știe să lucreze în viitoarea platformă națională.

Românii sunt sătui să piardă zile întregi pe la instituţii, aşa că o astfel de platformă le va uşura viaţa.

Puțini sunt însă cei care au auzit de Cloud-ul guvernamental, iar cei care ştiu ce înseamnă se întreabă un singur lucru: cât de sigure vor fi datele personale în noua structură.

Exit mobile version