Site icon Editia de Dimineata

Românul cu cea mai înaltă funcție politică în SUA declară război vizelor impuse de America românilor

Ben Toma, președinte al Camerei Reprezentanților din statul Arizona, este românul cu cea mai înaltă funcție în acest moment din politica americană și spune indignat că „nu e corect ca majoritatea cetățenilor din Uniunea Europeană să vină în Statele Unite ale Americii fără viză, iar românii da”. El face lobby pentru ca românii să poată călători în Statele Unite fără viză.

Parlamentarul american de origine română a declarat într-un interviu pentru Radio România Actualități, că se va implica activ în ridicarea vizelor pentru români.

El este la al patrulea mandat în legislativul statului Arizona, statul în care Joe Biden l-a învins „la mustață” pe Donald Trump în 2020 și unde la alegerile din acest an au apărut probleme care l-au făcut pe Donald Trump să acuze din nou fraude electorale. Politicianul republican, plecat din Cluj, iar în 2021 l-a adus pe fostul președinte al Camerei Reprezentanților din Arizona în România.

Ben Toma a plecat cu familia din Cluj în Statele Unite când nu împlinise 9 ani, în 1987. Ajuns la vârsta de 43 de ani, este românul cu cea mai înaltă poziție politică în SUA, președintele Camerei Reprezentanților din statul Arizona, a doua poziție după cea a președintelui Camerei.

Fiecare stat american are propriul legislativ, format din Camera Reprezentanților și Senat, replică la nivel statal a Congresului federal.

”România urmează să lanseze o campanie publică pentru programul Visa Waiver pe parcursul unui an pentru a scădea gradul de respingere a vizelor, la 3%, astfel încât guvernul SUA să le poată elimina, așa cum a făcut pentru majoritatea staelor UE”, a declarat acesta.

În Arizona, stat situat în sud-vestul SUA, Camera Reprezentanților are 60 de membri, iar Senatul 30, iar legile „se votează cu majoritatea reprezentanților, nu cu majoritatea celor prezenți. Deci de fiecare dată trebuie să fie toți. Nu numai în Senat, dar și în Casa Reprezentanților”.

Ce se votează? Legi care îi privesc pe locuitorii statului Arizona. „Noi (congresul statal – n.r.) avem mult mai mult de lucru, mult mai multe legi decât cei de la congresul național. Ce facem noi are mult mai mult impact în viața omului de rând decât ce fac cei din DC (Washington – n.r.). Pentru oricine care nu e în America, ei sunt mai importanți, dar pentru omul care locuiește aici, de multe ori ce se întâmplă în stat e mai important decât ce se întâmplă la nivel federal”, a spus Ben Toma.

Trecem legi în toate domenile. De exemplu, cum a fost decizia privind avortul, Roe vs Wade, la Curtea Supremă. Ce au decis ei (Curtea Supremă – n.r.) este că dreptul de avort nu e în Constituție. Și atunci au trimis-o la toate statele să decidă dacă e legal sau nu. Deci au făcut problema noastră și noi trebuie să decidem la nivel de stat dacă e legal sau nu. În Arizona nu e legal, în California, de exemplu, care e statul vecin, e legal. Deci fiecare își face legile cum crede”, a mai arătat el.

Sursa foto: Facebook/ Ben Toma

Exit mobile version