13 iunie 2021, 10:25

Românul pionier în medicină care s-a operat singur

Alexandru Tzaicu a fost, fără îndoială, un înaintaș. Un deschizător de drumuri. Și ar trebui să fie amintit, povestit, din când în când, fiindcă avem de ce să facem asta.

„La vârsta de 26 de ani, în timpul pregătirii tezei mele de doctorat în medicină și chirurgie, a trebuit să mă supun unei operații pentru tratarea definitivă a unei hernii inghinale, de mărimea unui ou de pui, în partea stângă”, scria Alexandru Tzaicu, pe atunci chirurg la sanatoriul sf. Maria din Iași, observații care au fost publicate ulterior în revista franceză La Presse médicale din 11 februarie 1911.

O noutate absolută

În ziua de 29 septembrie 1909, în sala de operații a spitalului ieșean, profesorul Ernest Juvara, un coleg de la chirurgie, îl anesteziază cu stovaină și stricnină, metodă cunoscută cu numele de rahianestezia (anestezie rahidiană), după care Tzaicu își ia calm bisturiul și începe să se opereze ca să-și rezolve problema cu hernia.

Fotografie din timpul auto-operației | sursa: wikimedia.org

Auto-operația a fost un succes. Pacientul a suferit doar o ușoară durere de cap atribuită anestezicului. A fost începutul secolului al XX-lea, anul 1909, și Alexandru Tzaicu a intrat în istoria medicinii ca primul chirurg din lume care s-a auto-operat de hernie inghinală.

Întrebarea pe care lumea și-o punea era firească : pentru ce motiv bizar a ținut medicul Tzaicu să se opereze singur ? În notele lui, a scris că scopul principal al acestei operații a fost să demonstreze că agilitatea și limpezimea minții, dar și abilitățile motorii, nu sunt afectate și nu se pierd în urma unei anestezii locale. Și a completat : „Am vrut să înțeleg complexitatea senzațiilor unei asemenea operații, să văd ce poate anestezia, ce nu poate și care e momentul dureros într-o operație de hernie inghinală”.

Garanția vieții

În timpul operației, a povestit simptomele și tot ceea ce a simțit – nu a fost deloc zgârcit în detalii, toate au fost notate de unul dintre colegi și incluse apoi în cele 46 de pagini ale tezei de doctorat, pe care a numit-o ”Auto-observațiunea unei auto-operațiuni de hernie sau Rachistrichnostovainizarea”. Nimic nu a lăsat uitării și din lucrarea lui se poate afla cum au fost făcute pregătirile, cum și-a făcut treptat anestezicul efectul și cum a decurs fiecare moment din timpul intervenției la care s-a supus. Tehnica noua consta în injectarea unei soluții în lichidul cefalo-rahidian și permitea pacienților să rămână conștienți și să poată fi operați fără durere în zona inferioară a corpului.

Reclamă în ziarul Opinia, din 1913, la sanatorul dr. Tzaicu

„Oare această decizie a mea echivala cu absolutul certitudinii matematice, prin urmare această tehnică mă punea la adăpost de orice accident și îmi garanta viața?”, se întreba Alexandru Tzaicu înaintea operației. Și continua : „Experimentele făcute până acum, statistica ce prezintă peste 500 de cazuri fără să se înregistreze vreun deces, modul perfect de realizare a anesteziei pe care o face dr. Juvara, mi-au dat de la bun început răspunsul în ceea ce privește garanția vieții mele”.

Și nu a renunțat

Nu întotdeauna însă planurile ies așa cum sunt proiectate. După 18 minute de la anestezie, zona rămâne sensibilă și nu se putea începe operația din cauza durerii resimțite. În ciuda reticenței colegilor care îl asistau, Alexandru Tzaicu nu renunță. A solicitat o nouă anestezie locală pe care și-o administrează singur.

„La 4 și un sfert am făcut o incizie de 12 centimetri de-a lungul canalului inghinal. În partea superioară, a fost un pic mai sensibil, dar în zona inferioară nu am resimțit nici cea mai mică durere”, povestește Alexandru Tzaicu. După o oră, operația e la sfârșit. Pe toată durata intervenției chirurgicale, Alexandru Tzaicu a stat așezat pe pat. Din când în când, se oprea și rămânea nemișcat 20 de secunde pentru a permite fotografului să imortalizeze acest moment unic și să ia mai multe fotografii.

Fotografie din timpul auto-operației | sursa: letemps.ch

Ciudat sau nu, presa vremii din Iași nu s-a arătat atunci prea interesată de acest eveniment medical. În schimb, pentru presa franceză a fost un subiect cald, prezentat în detaliu.

Modelul a fost preluat

După trei ani, o intervenție chirurgicală similară cu a medicului Tzaicu a fost făcută de un chirurg francez. În 1921, un chirurg american a realizat prima auto-operație de apendicită.

De la bisturiu la albine

Născut într-o localitate din județul Iași, în anul 1883, Alexandru Tzaicu a urmat liceul, apoi facultatea de medicină la Iași. După ce și-a obținut doctoratul cu lucrarea în care a prezentat auto-operația de hernie inghinală, a lucrat ca medic la Iași. În 1913, și-a deschis o clinică privată, cum am spune azi ; se numea „Sanatoriul Dr. Tzaicu”. În ziarul ieșean Opinia, apărea periodic o reclamă la acest sanatoriu. La instalarea regimului comunist, prin decretul 302 din 1948, clinica       particulară a doctorului Tzaicu a fost naționalizată.

sursa: pixabay

Spre sfârșitul vieții, a devenit pasionat de apicultură și interesat de beneficiile medicale ale produselor apicole. Diagnosticat cu ulcer duodenal, doctor Tzaicu a continuat auto-experimentele, de data aceasta fără bisturiu, doar prin terapie cu miere de albine și a prezentat apoi această metodă de vindecare, inclusiv cazul lui, la un congres național de chirurgie.

Oameni care nu trebuie uitați

A murit în 1958, înainte de a împlini 75 de ani. Dacă drumurile ne vor duce vreodată în Moldova, în Botoșani, ne-am putea opri câteva momente la mormântul lui Alexandru Tzaicu. Este în curtea bisericii sf. Ierarh Nicolae din satul Călinești, comuna Bucecea. Soția și cei doi copii îi sunt alături.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. Mihai

  6 martie

  Bv lor,aia da doctori,nu ca astia din ziua de azi,care nu sant in stare,sa opereze pe altu,dar pe ei singuri,niste criminali in serie,sant astazi doctorii din romania,eu nu.l mai numesc azi,”sistem medical”,ci „sistem criminal”,ptr ca asta e realitatea.

 2. […] Nimic nu a lăsat uitării și din lucrarea lui se poate afla cum au fost făcute pregătirile, cum și-a făcut treptat anestezicul efectul și cum a decurs fiecare moment din timpul intervenției la care s-a supus. Tehnica noua consta în injectarea unei soluții în lichidul cefalo-rahidian și permitea pacienților să rămână conștienți și să poată fi operați fără durere în zona inferioară a corpului. Citeste  continuarea pe editiadedimineata.ro […]

 3. Lasconi Valer

  6 martie

  Cinste si onoare deschizatorilor de drumuri in orice domeniu ! Daca nu-i luau comunistii sanatorul, nu apuca sa descopere vindecarea ulcerelor cu produse apicole. In tot raul este si un bine.

 4. […] ALEXANDRU TZAICU  A MURIT ÎN 1958, ÎNAINTE DE A ÎMPLINI 75 DE ANI. DACĂ DRUMURILE NE VOR DUCE VREODATĂ ÎN MOLDOVA, ÎN BOTOȘANI, NE-AM PUTEA OPRI CÂTEVA MOMENTE LA MORMÂNTUL LUI ALEXANDRU TZAICU. ESTE ÎN CURTEA BISERICII SF. IERARH NICOLAE DIN SATUL CĂLINEȘTI, COMUNA BUCECEA. SOȚIA ȘI CEI DOI COPII ÎI SUNT ALĂTURI. CITESTE  CONTINUAREA PE EDITIADEDIMINEATA.RO […]

 5. […] Alexandru Tzaicu  a murit în 1958, înainte de a împlini 75 de ani. Dacă drumurile ne vor duce vreodată în Moldova, în Botoșani, ne-am putea opri câteva momente la mormântul lui Alexandru Tzaicu. Este în curtea bisericii sf. Ierarh Nicolae din satul Călinești, comuna Bucecea. Soția și cei doi copii îi sunt alături. Citeste  continuarea pe editiadedimineata.ro […]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.