Site icon Editia de Dimineata

Romanul „Zogru”, de Doina Ruști, la Festival du Livre de Paris

Scriitoarea Doina Ruști este invitată la Festival de Carte de la Paris, în cadrul căruia va susține un dialog legat de apariția în limba franceză a romanului său, Zogru: Zogru traversează istoria și legenda. Evenimentul va avea loc la 22 aprilie, la ora 18:30, la standul României, B33, în Le Grand Palais Éphémère, situat în Piața Joffre 75007 Paris.

Alături de autoare se vor afla Florica Courriol, traducătoarea cărții, și jurnalista Iulia Badea-Guéritée. Dialogul este urmat de o sesiune de autografe.

Romanul Zogru de Doina Ruști a apărut la Les éditions du Typhon, Marseille, 2022, cu sprijinul Fundației Jan Michalski. Traducerea este semnată de Florica Courriol.

Cartea (tipărită pentru prima oară în 2006) s-a bucurat de succes, fiind tradusă în spaniolă, italiană, maghiară și bulgară și recompensată cu mai multe premii, între care Premiul Uniunii Scriitorilor din România/Asociația Scriitorilor din București pentru cea mai bună carte de proză a anului 2006.

Cea mai nouă ediție a romanului a apărut la editura LITERA, București.

Zogru este o fiinţă venită din miezul pământului în anul 1460, o entitate misterioasă care traversează istoria până în zilele noastre. Acţiunea prezintă povestea personajului de la naştere până în anul 2005, în formula unei biografii legendare.

Zogru este o făptură vecină cu silfii, cu elfii, cu spiridușii, cu kobolzii, dacă vreți îl înrudim cu romanul gotic, dacă vreți îl înrudim cu romanul fantastic, cu ceea ce înseamnă demonul în romanul rus.”, Dan C. Mihăilescu

„Plin de umor în unele secvențe, în altele tragic și feroce, uneori fantastic și luminos, ca o pictura de Chagall, ceea ce predomină în această poveste minunată este figura teribilei singurătății în care se află spiritul uman lipsit de iubire.”, Pedro Gandolfo, El Mercurio, Santiago de Chille

Trailer CARTE:

Exit mobile version