Site icon Editia de Dimineata

RomArchive – Arhiva Digitală Romă, lansare în România

Evenimentul de lansare în România a RomArchive – Arhiva Digitală Romă va include o serie de prelegeri, lecturi, muzică și teatru și va fi găzduit în data de 28 februarie 2019, începând cu ora 18:00, de Teatrul Evreiesc de Stat (Strada Dr. Iuliu Barasch nr. 15, București).

RomArchive – Arhiva Digitală Romă este primul proiect de anvergură internațională ce aduce o perspectivă inovatoare asupra a ceea ce înseamnă arta și cultura, istoria și identitatea rome; toate acestea prezentate și spuse de înșiși romi în cooperare cu neromi. Disponibilă online la www.romarchive.eu în limbile engleză, germană și romani, RomArchive este o colecție cuprinzătoare de producții artistice rome, precum și documente de arhivă despre istoria Holocaustului și despre mișcările civile ale romilor, toate acestea încadrate de texte academice, subliniind contribuția romilor la istoria culturii europene.

Evenimentul de lansare de la București, parte a unei serii mai ample de manifestări în întreaga Europă, se concentrează în jurul materialelor de arhivă și aduce pe scenă intersecția dintre cercetările realizate în cadrul secțiunilor “Vocile victimelor” și ”Muzică”. ”Vocile victimelor” spune pentru prima dată povestea persecuției îndreptată împotriva romilor, exclusiv din perspectiva victimelor. Colecția se concentrează pe surse istorice din perioada în care au avut loc persecuțiile și perioada imediat postbelică. Sursele primare sunt reduse ca număr însă, dată fiind apropierea lor temporală de experiența persecuțiilor, ele dețin o intensitate și o claritate a suferințelor îndurate de mare impact chiar și în ziua de azi.

Printre participanți se numără Nicoleta Bițu, președinta Consiliului consultativ RomArchive, Isabel Raabe și Franziska Sauerbrey, fondatoare și directoare RomArchive, Karola Fings, curator “Vocile Victimelor”, istoricul Viorel Achim, Petra Gelbart, curator al secțiunii muzicale, etnomuzicologa Ioanida Costache, muzicienii Gicu Petrache (voce) și Nicu Ciotoi (vioară) și actorii Vera Linguraru, Nedjo Osman, Oana Rusu și Sorin Sandu. Evenimentul de lansare va fi urmat, de la ora 20:00, de spectacolul de teatru Kali Traš (Frica neagră) al companiei Giuvlipen (în limba română) și de o recepție. Detalii și programul integral la www.facebook.com/events/622934228162149/ și bit.ly/2E5t6t9.

Intrarea la evenimentul de lansare al RomArchive (18:00-19:30 pm) este liberă, pe baza rezervării prealabile la rsvp@romarchive.eu. Numărul de locuri este limitat.

Intrarea la spectacolul de teatru KALI TRAŠ (FRICA NEAGRĂ), începând cu ora 20:00, se face pe bază de bilet: 30/20 lei, respectiv 12 lei pentru studenți și pensionari. Biletele se pot achiziționa la teatrul-evreiesc.com.ro/portfolio/kali-tras-frica-neagra.

Inițiată și condusă de Franziska Sauerbrey și Isabel Raabe, RomArchive a fost creată și dezvoltată între 2015- 2018 de un grup divers alcătuit din peste 150 de curatori, artiști, personalități din lumea universitară și activiști din 15 țări din Europa și din afara continentului, majoritatea lor romi. RomArchive este finanțată de Fundația Culturală a Republicii Federale Germania. Alți sponsori sunt Agenția Federală pentru Educație Civică și Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei. Institutul Goethe sprijină RomArchive prin propriile sale evenimente, iar Deutsche Kinemathek este partenerul de implementare tehnică. Lansarea RomArchive în București este realizată și cu sprijinul Fundației ERSTE și în colaborare cu Teatrul Evreiesc de Stat și cu Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher.

Exit mobile version