Site icon Editia de Dimineata

Rotativa europeană. Ungaria ar putea fi “sărită” de la președinția UE

Ungaria ar putea fi “sărită” de la președinția rotativă a Uniunii Europene. Din ce în ce mai multe voci își exprimă îndoiala că țara lui Viktor Orban ar mai putea ocupa această funcție.

Anna Lührmann, secretarul german de stat pentru afaceri europene, și-a exprimat „îndoielile” cu privire la capacitatea Ungariei de a deține președinția Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2024.

Ungaria, condusă de premierul naționalist Viktor Orban, „este în prezent izolată în cadrul Uniunii Europene din cauza unor probleme legate de statul de drept care sunt cu adevărat grave”, a declarat oficialul german la o întâlnire cu omologii săi europeni la Bruxelles.

În același timp, a subliniat ea, Ungaria „continuă să pună sub semnul întrebării sprijinul pentru Ucraina în războiul brutal de agresiune al Rusiei”.

„De aceea, am îndoieli cu privire la capacitatea Ungariei de a-și exercita cu succes președinția Consiliului”, a continuat Lührmann, scrie Politico.

Și celelalte țări simt un…”disconfort”

Ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, și-a exprimat și el „disconfortul” în fața perspectivei președinției ungare a UE. „Așa ne simțim cu toții”, a spus el.

Ungaria este în conflict cu Bruxelles-ul din cauza deficiențelor în ce privește lupta împotriva corupției și independența presei și a sistemului judiciar, iar ca răspuns UE a suspendat fonduri europene de miliarde de euro.

În plus, de la începutul agresiunii rusești în Ucraina, Viktor Orban a refuzat să ajute militar Kievul, acuză politica de sancțiuni UE împotriva Moscovei și menține legături cu Kremlinul.

Votul, joi

În acest context, Parlamentul European intenționează să voteze joi o rezoluție pe această temă.

Proiectul de rezoluție pune în discuție modul în care guvernul lui Viktor Orban „își va putea îndeplini atribuțiile într-o manieră credibilă, având în vedere că nu respectă legislația și valorile UE”, și solicită Consiliului să „găsească o soluție cât mai curând posibil”.

 

Exit mobile version