Site icon Editia de Dimineata

Rujeola a ucis deja șapte persoane în 2024 în UE: Apel la vaccinare de urgență

Numărul de cazuri de rujeolă înregistrat în țările europene a crescut din nou de la începutul acestui an.

Au fost confirmate cazuri de rujeolă în 40 dintre cele 53 de țări pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le plasează în regiunea europeană (pe lângă țările europene, țările din Asia Centrală și Israel).

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) preconizează că va continua creșterea numărului de cazuri în regiune.

”Rujeola nu numai că este foarte contagioasă, dar poate avea și o evoluție cu forme foarte grave”, notează publicația Zdravotnický deník din Republica Cehă.

Acest lucru este confirmat și de datele ECDC, potrivit cărora cel puțin șapte persoane au murit din cauza rujeolei în Uniunea Europeană de la începutul acestui an – șase persoane în România și una în Irlanda.

„Nimeni nu ar trebui să moară din cauza rujeolei. Creșterea numărului de cazuri de rujeolă, o boală extrem de contagioasă, dar care poate fi prevenită prin vaccinare, ne reamintește că toate statele membre ar trebui să își amplifice eforturile pentru a atinge și a menține o acoperire ridicată a vaccinării pentru toate bolile care pot fi prevenite în acest fel.

Vaccinurile reprezintă o modalitate sigură și eficientă de a reduce povara sanitară generată de bolile infecțioase și de a evita pierderile inutile de vieți omenești”, a declarat Andrea Ammon, director la ECDC.

Rujeola se răspândește extrem de ușor; prin urmare, o rată de vaccinare ridicată, de cel puțin 95% din populație care să fie vaccinată cu două doze de vaccin, este esențială pentru a întrerupe transmiterea în cadrul unei țări sau comunități.

Din păcate, majoritatea țărilor europene se situează sub acest nivel.

În România, acoperirea vaccinală cu prima doză de vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) la nivel național este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Exit mobile version