Site icon Editia de Dimineata

Rusia pregătește o „insurecție” în Republica Moldova, afirmă Casa Albă

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, afirmă că serviciile de informații rusești “urmăresc opțiuni pentru a slăbi guvernul moldovean” în speranța de a opri apropierea acestei țări de Occident.

Kirby a declarat că informațiile arată că anumite persoane, unele având legătură cu serviciile secrete rusești, încearcă să folosească protestele pentru a promova o insurecție împotriva noului guvern prooccidental al Republicii Moldova.

Moldova a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în iunie, în aceeași zi cu Ucraina, vecina sa devastată de război.

Administrația Biden dorește să evidențieze planurile de dezinformare rusească și alte activități, astfel încât aliații să rămână cu ochii în patru în ceea ce privește intențiile Moscovei, iar Rusia să se gândească de două ori înainte de a desfășura o operațiune.

„Pe măsură ce Moldova continuă să se integreze în Europa, credem că Rusia urmărește opțiuni pentru a slăbi guvernul moldovean, probabil cu scopul final de a vedea o administrație mai prietenoasă cu Rusia în capitală”, a declarat Kirby, scrie The Independent.

Dezinformare

Kirby a subliniat, de asemenea, eforturile recente ale Rusiei, despre care a spus că au ca scop să semene dezinformare cu privire la stabilitatea generală a Moldovei. El a subliniat în mod special afirmația de luna trecută a Ministerului rus al Apărării potrivit căreia Ucraina ar fi plănuit să invadeze Transnistria, regiunea separatistă din Moldova susținută de Moscova. El a numit această acțiune „nefondată, falsă” și a spus că astfel de afirmații „creează o alarmă nefondată”.

În ultimele săptămâni, mai multe proteste antiguvernamentale au avut loc în capitala Chișinău, organizate de un grup care se numește „Mișcarea pentru popor” și care este susținut de membri ai Partidului Șor din Moldova, favorabil Rusiei, care deține șase locuri în legislativul de 101 locuri al țării.

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, este un oligarh moldovean aflat în prezent în exil în Israel. Șor figurează pe o listă de sancțiuni a Departamentului de Stat al SUA ca lucrând pentru interesele rusești. De asemenea, Marea Britanie l-a adăugat pe Șor pe o listă de sancțiuni în decembrie.

Partidul Șor a organizat o serie de proteste antiguvernamentale în toamna anului trecut, care au zguduit Republica Moldova, care se străduia să gestioneze o criză energetică severă după ce Moscova a redus livrările de gaze naturale. În aceeași perioadă, guvernul Moldovei a cerut Curții Constituționale a țării să declare Partidul Șor ilegal, în timp ce procurorii anticorupție au susținut că protestele au fost finanțate parțial cu bani ruși.

Transnistria

Între timp, Transnistria, care are legături strânse cu Moscova și găzduiește trupe rusești, a afirmat joi că a dejucat o tentativă de asasinare a președintelui său, care ar fi fost organizată de serviciul național de securitate al Ucrainei. SBU a respins acuzația, spunând că aceasta „ar trebui considerată exclusiv ca o provocare orchestrată de Kremlin”.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, SUA au oferit Moldovei un sprijin de urgență în valoare de 265 de milioane de dolari pentru a o ajuta să facă față crizelor economice, energetice și umanitare cauzate de război. Administrația a cerut Congresului să aprobe o sumă suplimentară de 300 de milioane de dolari pentru Moldova.

Exit mobile version