Site icon Editia de Dimineata

Rusia taie gazul pentru Olanda pentru că a refuzat să plătească în ruble

Rusia va tăia gazul livrat în Olanda, începând de marți, după ce compania olandeză Gasterra a refuzat să plătească în ruble rușilor. Gazprom a anunțat, astfel, că sistează livrările începând din data de 31 mai 2022, scrie FD.nl.

Oprirea livrărilor Gazprom înseamnă că aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz contractat nu vor mai fi livrați, în condițiile în care contractul semnat cu rușii, care nu prevedea plata în ruble, se încheie în 1 octombrie 2022.

Compania olandeză a anticipat însă că rușii vor lua această decizie și a început să achiziționeze gaz din alte surse.

Ministerul Economiei și Climei de la Amsterdam și-a exprimat susținerea față de decizia Gasterra într-un mesaj pe Twitter. Conform autorităților olandeze, oprirea gazului rusesc nu va avea consecințe în ce privește rezervele fizice de gaz naturale livrate spre locuințele olandezilor și nu va afecta nici companiile din această țară.

Țările de Jos consumă aproximativ 40 miliarde de metri cubi de gaz natural, dintre care aproximativ 5 miliarde veneau din Rusia.

Rusia a anunțat că nu va mai livra gaze naturale clienților care refuză să facă plata în ruble printr-o procedură nouă stabilită de Kremlin. Anterior, Polonia și Bulgaria au fost decuplate de la gaz, ca urmare a refuzului de a plăti în ruble.

Exit mobile version