16 aprilie 2024, 13:10

“Rusia va simți lipsa ordinii mondiale pe care Putin a răsturnat-o”

Invazia Rusiei în Ucraina a adus multe schimbări care sunt în dezavantajul Moscovei. Editorialistul Wall Street Journal,  Alexander Baunov, crede că noua ordine mondială nu va fi deloc în avantajul Rusiei. Baunov este senior fellow la Carnegie Endowment for International Peace.

Se spune că Vladimir Putin sfidează ordinea mondială și pare să fie mândru să facă acest lucru. Dar Rusia nu este deloc singura țară nemulțumită de ordinea mondială.

Să luăm exemplul SUA, presupusul hegemon global.

Timp de mai bine de 60 de ani, America a trebuit să suporte un dușman ideologic chiar dincolo de apă, în Cuba. SUA nu este capabilă să își forțeze propriile companii să readucă pe țărmurile sale producția din țările în curs de dezvoltare. Acum se confruntă zilnic cu umilința. Americanii se trezesc în fiecare dimineață cu știri despre lovituri aeriene rusești împotriva unei țări pe care ei și aliații lor o susțin. Liderii americani știu din experiență că o intervenție în forță poate înrăutăți și mai mult situația.

În lupta sa pentru a schimba ordinea mondială, domnul Putin nu s-a temut să o distrugă pe cea existentă. Rusia a mizat totul pe mărimea și puterea sa, mizând pe perspectiva că încercările de a o exclude din ordinea mondială vor duce la prăbușirea acestei ordini – sau cel puțin că, totuși,  costurile economice vor forța Occidentul să se adapteze la nevoile rusești.

„Se vor întoarce târându-se”, spun rușii despre sancțiuni și exodul mărcilor occidentale, de la Coca-Cola la Boeing. Sursa acestei încrederi în sine este neclară. Niciuna dintre aceste companii, sau economia occidentală în ansamblu, nu se bazează pe piața rusă pentru succesul lor. Rusia nu a jucat niciun rol în miracolele economice postbelice ale Japoniei, Spaniei, Coreei de Sud sau Germaniei de Vest.

Fără o prezență pe piața rusă, tigrii asiatici au devenit tigri, iar Europa de Vest s-a transformat într-un continent populat de clasa de mijloc. Chiar și China a realizat un boom economic, și nu prin furnizarea de jachete de puf pe piața rusă în anii 1990. Există speranța că înlocuitorul rusesc al McDonald’s va fi capabil să reproducă aromele familiare ale lanțului american, dar nu există nicio perspectivă ca acesta să devină el însuși o companie globală.

Lumea s-a schimbat în multe feluri ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, dar cu greu a devenit mai conciliantă cu ambițiile Moscovei.

Finlanda și Suedia sunt pe cale să adere la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Gazoductul Nord Stream 2, care trebuia să înceapă să transporte gazul rusesc din clipă în clipă înainte de război, stă degeaba.

Numărul țărilor care ridică obligativitatea vizelor pentru cetățenii ruși creștea în fiecare an; acum nu mai este cazul.

Compania mediatică de stat RT a avut un oarecare succes pe piața mondială a informației; acum este blocată în toată Uniunea Europeană. Unii oficiali occidentali recunoscuseră tacit statutul de facto al Crimeei ca posesiune rusă.

Lituania era un nod de tranzit de încredere pentru toate bunurile care intrau în exclava rusă Kaliningrad; acum încearcă să limiteze tranzitul prin interpretarea cât mai strictă a sancțiunilor UE.

Chiar și simpatizanta China are mai multe pârghii pentru a cumpăra petrol și gaze rusești cu reduceri uriașe.

Schimbând ordinea mondială, Rusia a descoperit că nu a fost doar o victimă, ci și o parte a acesteia – și chiar un beneficiar.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol