Site icon Editia de Dimineata

În Rusia, vacile poartă ochelari VR, pentru a produce mai mult lapte

Dacă vizitați ferma de produse lactate RusMoloko de lângă Moscova, s-ar putea să credeți că ați ajuns la un bizar decor de filme SF, pentru că acolo vacile se plimbă cu căști de realitate virtuală (VR) pe cap. Aparatele au fost special concepute pentru aceste vaci de lapte, pentru a le ajuta să se relaxeze și astfel să producă mai mult lapte.

Vacile urmăresc în ochelari un program unic de simulare pe un teren, în timpul verii. Vacile au o percepție slabă a adâncimii spațiale. Crearea unui peisaj VR în care vacile ar putea să se plimbe ar însemna că cercetătorii au fost nevoiți să țină cont de perceperea crescută a culorii roșii, dar de perceperea mai slabă a albastrului și a verdelui. Cel puțin asta aflăm din comunicatele oficiale ruse.

Pentru a dezvolta simularea, cercetătorii au luat în considerare tot ceea ce contribuie la o stare emoțională pozitivă pentru vaci. Ei au analizat exemple de ferme de lactate din întreaga lume și au ajuns la concluzia că o atmosferă calmă a dus la o mai mare producție de lapte. Ochelarii VR au fost proiectați cu atenție de dezvoltatori într-un studio specializat, alături de medici veterinari. Luând în considerare caracteristicile structurale ale capetelor vacilor, ochelarii VR pentru oameni au fost adaptați.

După ce au purtat căștile, experții au raportat că vacile au prezentat o scădere a anxietății și o creștere a dispoziției generale a turmei. Astăzi, ferma RusMoloko se situează în topul celor mai mari trei producători de lapte din Rusia.

Probleme legate de veridicitate

După cum a raportat The Verge în 2019, comunicatul de presă original spune că experimentul a fost realizat de Milknews.ru, un site de știri despre industria laptelui. Comunicatul de presă încurajează, de asemenea, cititorii să se înscrie la un eveniment de profil. În acest caz, acesta ar putea fi cu ușurință un truc de marketing pentru a promova conferința. The Verge a contactat Milknews, Ministerul Agriculturii și Alimentației din Moscova și RusMoloko, dar nu au primit răspunsuri.

Cele mai noi informații par să fie în Dairy Global, care notează că, începând cu 2020, RusMoloko se extinde, iar căștile VR nu făceau parte din plan. De fapt, se presupune că nu au existat deloc.

În unele ferme de lactate americane, fermierii instalează perii rotative în țarcurile vacilor, pentru masaj. În Europa, fermierii folosesc sisteme robotizate care permit vacilor să se plimbe mai liber și mai mult. În Rusia, în unele ferme se aude muzică clasică la difuzoare, pentru a calma vacile. Toate aceste metode se pare că ajută vacile să se relaxeze și să ofere mai mult lapte.

Foto: Interesting Engineering

Exit mobile version