Site icon Editia de Dimineata

Rușii ajută refugiații ucraineni în „Mica Moscovă” din Bulgaria

Într-un mic oraș de coastă, migranții ruși își deschid casele și afacerile pentru a le oferi adăpost și sprijin ucrainenilor care fug de război, scrie AlJazeera.

Pomorie, Bulgaria. În holul hotelului Sunny Bay din Pomorie, un oraș de coastă din sud-estul Bulgariei, zeci de pașapoarte aparținând unor cetățeni ucraineni sunt împrăștiate pe o masă.

Mai mulți refugiați sunt cazați aici, după ce au fugit din războiul cu Rusia, iar acum se îndreaptă spre secția de poliție – cu pașapoartele lor – pentru a fi înregistrați, conform legislației bulgare.

„Sper ca războiul să se termine în curând”

Mihail Stepanov, un bărbat înalt, cu ochelarii de soare pe cap, conduce o mică echipă de voluntari care îi va ajuta pe nou-veniți.

Stepanov, în vârstă de 58 de ani, și soția sa, Elena, sunt amândoi cetățeni ruși și locuiesc în Bulgaria din 2019.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, aceștia au ajutat la înregistrarea a 650 de familii, aproximativ 2.400 de persoane, și continuă să se ofere voluntar.

„Este foarte dureros pentru mine să văd ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat Stepanov. „Sper ca războiul să se termine în curând, dar între timp, tot ce putem face este să ajutăm în orice fel putem.”

„Mica Moscovă”

Pomorie, cunoscută și sub numele de „Mica Moscovă”, are aproximativ 15.000 de locuitori și a fost mult timp o destinație de vacanță populară pentru turiștii ruși. Se estimează că 70 la sută dintre hotelurile și apartamentele de vacanță de aici sunt deținute de cetățeni ruși.

Auzind că ucrainenii se îndreaptă spre pitoreasca stațiune, ruși precum soții Stepanov – care au părăsit Rusia după anexarea Crimeei în 2014 – și-au făcut o misiune din a ajuta, oferind cazare, donând haine și înființând un centru umanitar.

La început, unii ucraineni au ezitat să aibă încredere în ei, a spus Elena, deoarece se simțeau inconfortabil să aibă de-a face cu rușii.

„Dar, după un timp, au văzut că facem totul din dragoste”.

Povestea Gaiei

Gaia Torosian, în vârstă de 60 de ani, o cetățeancă rusă care locuiește în Bulgaria din 2013, a organizat pentru șase familii cazarea în apartamentele deținute de ruși pe care le administrează în timp ce proprietarii sunt plecați.

Când a început invazia, ea a izbucnit în lacrimi. Tot în lacrimi, ea urmărește știrile în fiecare zi.

„Când îi întâlnesc pentru prima dată pe refugiații ucraineni, îmi cer scuze pentru ceea ce se întâmplă în țara lor din cauza guvernului meu”, a declarat Torosian. „Le spun că nu m-aș simți ofensată dacă ar alege să mă scuipe în față”.

Trei ceasuri care afișează orele din Moscova, Sofia și New York sunt atârnate pe peretele din holul hotelului – o reprezentare exactă a poziției delicate a Bulgariei între est și vest.

Fosta țară comunistă este cel mai sărac membru al Uniunii Europene și, deși a aderat la NATO în 2004, are legături culturale și economice strânse cu Rusia, de unde își asigură peste 95% din necesarul de gaz.

Își asigura, pentru că miercuri, Gazprom, gigantul energetic rusesc de stat, a întrerupt livrările către Bulgaria și Polonia.

Povestea Svetlanei

Svetlana Gololobova, în vârstă de 42 de ani, a sosit în Bulgaria din Borodianka – un oraș devastat de lângă capitala Kiev – la 19 aprilie, împreună cu doi dintre cei trei copii ai săi, în vârstă de 10 și șapte ani.

Fiul ei în vârstă de 20 de ani și soțul ei nu au putut să li se alăture, având în vedere interdicția Ucrainei de a părăsi țara pentru bărbați.

După ce a trăit sub ocupație rusă timp de 36 de zile, Gololobova spune că a venit în Bulgaria în căutare de pace și liniște. Nu pusese niciodată piciorul afară din țara ei, dar înainte de a pleca de acasă, a avut un vis cu o mare limpede, o plajă cu nisip și o casă de sticlă – care, crede ea, a fost o premoniție a hotelului Sunny Bay.

„În sfârșit, mă simt un pic mai liniștită”, a spus ea. „Sunt capabilă să mă gândesc la viitor, la nunta fiului meu cel mare și la sfârșitul acestui război.”

Gololobova, la fel ca și alții din Sunny Bay, este recunoscătoare rușilor din Pomorie care i-au întins o mână de ajutor, acționând ca translatori între ei și bulgari.

„Nu sunt surprinsă de sprijinul lor”, a spus ea. „Suntem cu toții oameni, avem trăsături bune și rele. Nu este corect să asociezi oamenii cu guvernul lor”.

Reversul medaliei

Dar nu toată lumea din Pomorie a sprijinit caritatea rușilor.

Konstantin Uteșev, un inginer militar rus pensionat care locuiește în Bulgaria din 2016, a oferit mai multe apartamente ucrainenilor de pe coastă în martie, doar pentru ca mașina sa să fie vandalizată cu vopsea galbenă și albastră – culorile steagului ucrainean.

Autorii sunt încă necunoscuți, dar Uteșev a declarat presei locale că nu crede că atacul a fost comis de ucraineni.

Cu aproximativ o lună înainte de începerea sezonului de sărbători, unii proprietari de hoteluri au declarat că nu vor mai putea continua să cazeze ucraineni, având în vedere că hotelurile lor au deja rezervări turistice în avans.

Gololobova vrea să se întoarcă în Ucraina atunci când războiul se va termina. Dar dacă acest lucru nu se va întâmpla până la sfârșitul lunii mai, atunci când va începe sezonul, ea nu are nicio idee unde se va duce ea și copiii ei.

Nu ne întoarcem în Rusia!

Între timp, Torosian și soții Stepanov nu au niciun plan de a se întoarce în Rusia prea curând.

„Nu mă voi întoarce niciodată atât timp cât acest guvern va rămâne”, a declarat Torosian.

Grupul a sărbătorit recent Paștele ortodox la hotelul Sunny Bay, oaspeții și conducerea hotelului bulgar pregătind o prăjitură tradițională de Paște, împreună cu tradiționalele ouă de Paște pictate.

„Sper că Ucraina va fi liberă și că toți oamenii care au fugit se vor putea întoarce la casele lor”, a declarat Elena Stepanova. „Dar, până atunci, putem încerca să facem ca ei să se simtă puțin ca acasă”.

Foto: Al Jazeera

Exit mobile version