Site icon Editia de Dimineata

Rușii ard gazul. Și nu de pomană, ci de 10 milioane de dolari pe zi

Nu, nu e banc. Cel puțin asta ne asigură BBC. În timp ce costurile energetice ale Europei cresc vertiginos, Rusia arde cantități mari de gaze naturale.

Conform jurnaliștilor britanici, o instalație de gaz natural lichefiat (GNL) de la Portovaia, la nord-vest de Sankt Petersburg, aflată în apropiere de granița cu Finlanda, arde în fiecare zi o cantitate de gaz estimată la 10 milioane de dolari (8,4 milioane de lire sterline).

Experții spun că, anterior, gazul ar fi fost exportat în Germania.

Ambasadorul Germaniei în Marea Britanie a declarat pentru BBC News că Rusia ardea gazul pentru că “nu îl putea vinde în altă parte.”

4,34 milioane de metri cubi de gaz sunt arși zilnic

Analiza realizată de Rystad Energy indică faptul că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz sunt arși zilnic

Primele semne că ceva nu este în regulă au venit de la cetățenii finlandezi de peste granița din apropiere, care au observat o flacără mare la orizont la începutul acestei veri.

Portovaia este situată în apropierea unei stații de compresie la începutul gazoductului Nord Stream 1, care transportă gaz pe sub mare către Germania.

Unii specialiști cred că ar putea exista provocări tehnice în gestionarea volumelor mari de gaz care erau furnizate către conducta Nord Stream 1.

Compania energetică rusă Gazprom ar fi putut intenționa să folosească acest gaz pentru a produce GNL la noua uzină, dar ar fi putut avea probleme în manipularea lui, iar cea mai sigură opțiune este de a-l arde la flacără.

„Acest tip de ardere la flacără pe termen lung poate însemna că le lipsesc unele echipamente”, a declarat Esa Vakkilainen, profesor de inginerie energetică la Universitatea LUT din Finlanda.

„Astfel, din cauza embargoului comercial cu Rusia, ei nu sunt capabili să fabrice supapele de înaltă calitate necesare în prelucrarea petrolului și a gazelor. Așa că poate că există niște supape stricate și nu pot fi înlocuite.”

Exit mobile version