Site icon Editia de Dimineata

Rușii “invadează” Serbia. Pentru că au bani și pentru că vor Netflix

După invazia trupelor ruse în Ucraina zeci de mii de ruși s-au refugiat în Serbia, scrie DW.

„S-au mutat fiindcă în Rusia nu mai funcționează Spotify și Netflix” critică o activistă rusoaică stabilită, la rândul ei, la Belgrad.

Conform estimărilor, de la sfârșitul lunii februarie până acum între 30.000 și 50.000 de ruși s-au mutat în Serbia.

Totuși, venirea rușilor nu este bine văzută de unii sârbi. Nu toți sârbii sunt admiratori ai rușilor, mulți dintre ei urăsc tot ce vine din fosta Uniune Sovietică – ruși și ucraineni deopotrivă.

Problema este complicată. Un chelner al restaurantului „Mala Slavija”, de exemplu, mărturisește deschis că îi urăște pe ruși și pe ucraineni în egală măsură. „N-au maniere și au impresia că dacă au bani își pot permite orice“. Și nu crede că pot exista și oameni din fostele țări sovietice croiți după alt tipar.

Acum, pe mulți sârbi îi derajează faptul că rușii agită piața imobiliară și așa destul de restrânsă din Serbia. Înaintea războiului din Ucraina, în capitala Belgrad existau oricum puține locuințe la prețuri rezonabile. „Rușii cumpără apartamente și case de weekend fără să le pese cât costă“, menționa publicația Blic. Reprezentanții agențiilor imobiliare estimează că prețul chiriilor în Belgrad s-a dublat comparativ cu perioada de dinaintea războiului din Ucraina.

Mai multe pe site-ul DeutscheWelle

Exit mobile version