18 mai 2021, 19:54

Ruth Orkin și An American Girl in Italy

„Mama mea îmi spunea că, în copilărie, ziceam permanent «uită-te la asta», «uită-te la aia». Cred că fotografia e modul meu de a le cere oamenilor «să se uite la asta, să privească spre aia». Dacă fotografiile mele îl vor face pe cel care le privește să simtă ceea ce am simțit eu când le-am făcut prima dată – Nu este asta amuzant?…  teribil?… emoționant?… minunat? – atunci am îndeplinit ceea ce mi-am propus.” – Ruth Orkin

Prima mea întâlnire cu fotografia lui Ruth Orkin s-a petrecut în vremea când eram studentă, însă atunci nu am știut. Îmi amintesc doar că priveam o imagine alb-negru cu o tânără care trecea în grabă pe lângă niște bărbați cu priviri deloc discrete. Ea se agățase de șalul pe care îl purta ca și cum ar fi încercat să se apere de ochii lor iscoditori. Am fost convinsă că acea fotografie e o secvență dintr-un film. După ani, am descoperit povestea fotografiei și a persoanei din spatele camerei foto.

Ruth Orkin | © orkinphoto.com

Ruth Orkin s-a născut în 3 septembrie 1921, în Boston, Massachusetts, dar a copilărit la Hollywood, unde mama ei a fost actriță în perioada filmului mut. În 1931, când avea zece ani, a primit cadou o cameră foto, prima, un Univex de 39 de cenți, și a început să-și pozeze prieteni și colegi de școală. La 17 ani, a pornit cu bicicleta într-un tur al Americii, de la Los Angeles până la New York. A parcurs traseul de 3000 de kilometri în trei săptămâni și colecția ei foto a crescut considerabil.

Și-a dorit să devină cineast, însă cum nu a prins o șansă de a învăța cum se realizează filmele, în 1943 a părăsit Los Angeles și s-a stabilit la New York cu gândul de a face carieră ca fotojurnalist. În timpul zilei, realiza fotografii portret pentru cei doritori și noaptea fotografia în cluburi. Primul ei contract l-a obținut după doi ani de când se afla în New York și i-a fost oferit de The New York Times. Ce avea de făcut: să realizeze o serie de imagini cu pianistul și compozitorul Leonard Bernstein. După acest proiect, a fost solicitată de mai multe reviste – unele dintre cele mai cunoscute reviste cu care a colaborat: Life, Horizon, Look – și a avut ocazia să călătorească în diferite țări.

Din seria „Nu îţi fie teamă să călătoreşti singură” | © orkinphoto.com

Din seria „Nu îţi fie teamă să călătoreşti singură” | © orkinphoto.com

La 30 de ani a ajuns în Israel, trimisă de revista Life, unde a stat mai multe luni într-un kibuț. După ce și-a finalizat proiectul pentru Life, a plecat în Italia. A mers la Florența unde, fără să știe atunci, a făcut fotografia care i-a adus celebritatea (și a dus la diferite interpretări). În capitala regiunii Toscana a întâlnit o americancă de 23 de ani, cu un spirit aventuros și o poveste ce i-a stârnit interesul. Aceasta se numea Ninalee Craig, și-a dat demisia de la jobul pe care îl avea în New York și s-a îmbarcat solo pentru o călătorie în Europa. Ninalee a călătorit în Spania, Franța și Anglia înainte de a se stabili un timp în Italias.

Din seria „Nu îţi fie teamă să călătoreşti singură” | © orkinphoto.com via cnn.com

Întâlnirea cu Ninalee i-a dat lui Ruth ideea unui nou proiect. Ninalee s-a plimbat pe străzile Florenței, a savurat cafele, a povestit cu oameni pe stradă, a cerut indicații, a pornit cu autocarul în călătorii, s-a tocmit în piață  și Ruth a fotografiat-o permanent. Fotografia An American Girl in Italy a fost inclusă în seria „Nu îţi fie teamă să călătoreşti singură”.

Ninalee, la aniversarea celor 60 de ani de la realizarea serii „Nu îţi fie teamă să călătoreşti singură”| Sursa: thestar.com

După 60 de ani de la realizarea acestei serii, în anul 2011, evenimentul a fost celebrat împreună cu Ninalee Craig, femeia din fotografie, ajunsă atunci la vârsta de 83 de ani. A venit la eveniment cu același șal purtat în tinerețe, în Florența, zâmbitoare și a oferit câteva detalii din culisele celebrei fotografii: „Nu am regizat nimic, pur și simplu, faptul că acei bărbați erau acolo a fost doar o întâmplare.  Tot ce mi-a cerut Ruth a fost să mă întorc și să mai merg o dată pe acolo ca să poată face încă o fotografie. Toate fotografiile făcute au avut scopul de a arăta că a călători singură este de fapt plăcut și amuzant”.

Ruth Orkin a fotografiat celebrități – printre care Lauren Bacall, Ava Gardner, Marlon Brando, Alfred Hitchcock –, copii, orașul New York, numeroase locuri din călătoriile făcute.

Ruth și Ninalee, în Florența | via cnn.com

Ruth și Ninalee au rămas prietene până la moartea lui Ruth, la 63 de ani.

După aventura europeană, Ninalee Craig s-a  întors în New York unde a lucrat ca profesoară. A fost prima dată căsătorită cu un italian și a locuit în Milano, apoi s-a recăsătorit cu un canadian și s-a mutat în Toronto. Tânăra din An American Girl in Italy a murit după 67 de ani de la celebra fotografie, în ziua de 1 mai 2018. A avut 90 de ani.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.