Editia de Dimineata

S-a deschis Spitalul de la Lețcani. Deocamdată doar pentru bolnavii Covid cu forme medii

După mai bine de 8 luni de inactivitate s-a deschis Spitalul de la Lețcani. Spitalul care a costat peste 13 milioane de euro a primit marți seară primii pacienți cu COVID.

Este însă vorba doar despre pacienți cu forme medii de COVID, care nu necesită suport mare de oxigen şi pot beneficia de oxigenoterapie cu ajutorul concentratoarelor, pentru că, în continuare, lipsește stocatorul de oxigen.

„Începând din noaptea această (marți- n.r.) vom interna şi îngriji pacienţi în cadrul Secţiei Exterioare Leţcani. Vor fi îngrijiţi doar pacienţi cu forme medii COVID-19 care nu necesită suport mare de oxigen şi pot beneficia de oxigenoterapie cu ajutorul concentratoarelor. După finalizarea montării, umplerii şi verificării bunei funcţionalităţi a stocatorului de oxigen, vom putea îngriji şi pacienţi în terapie intensivă“, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Spitalul rămâne sub conducerea Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, însă coordonarea întregii activităţi medicale va fi asigurată de o echipă militară detaşată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Echipa medicală detaşată zilele acestea la Iaşi la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă este formată din 25 de persoane – medici, asistenţi medicali şi brancardieri, scrie Ziarul de Iași.

ATI e sub lacăt

Cu alte cuvinte, ATI şi zona roşie (cea conectată la oxigen) sunt deocamdată sub lacăt. Vasile Cepoi, directorul DSP, spune că întârzierea aducerii stocatorului a fost cauzată de firma contractoare care face transportul.

Pentru cei de la UPU a Spitalului Clinic Sfântul Spiridon, acest lucru este mană cerească, dar nu dezamorsează bomba din sistemul medical.

„Autorităţile politice să ia în serios semnalele noastre, pentru că ne aflăm în cel mai crunt moment posibil de la începutul pandemiei, şi trebuie să dea tot timpul lor, toată seriozitatea şi toată competenţa de care au nevoie în acest moment pentru a ne da baza din punct de vedere legislativ, din punct de vedere administrativ, şi, sigur, din punct de vedere financiar“, a mai spus Carmen Dorobăţ, fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase în perioada în care unitatea de la Leţcani a fost dată în folosinţă.

Exit mobile version