15 martie 2024, 2:19

A murit Jiang Zemin. Un președinte chinez cu activitate profesională și prin România

Fostul președinte chinez Jiang Zemin, care a condus marea națiune din 1993, timp de zece ani, a murit la vârsta de 96 de ani, anunță The New York Times. Acesta a petrecut niște ani în țara noastră, în cadrul formării sale profesionale. Era pasionat de limba română.

Jiang Zemin a încetat din viaţă miercuri după-amiază, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă.

Jiang Zemin, una dintre figurile majore ale istoriei chineze, a condus China într-o perioadă în care această ţară s-a deschis către lume şi a înregistrat o creştere economică rapidă, notează NYT.

Fostul preşedinte chinez este autorul unei lucrări biografice privind activitatea profesională din anii 1970 – 1980, în care este rememorată şi perioada petrecută în România.

În anul 1977, pe atunci inginer, Jiang Zemin a ajuns în România, la Câmpulung, în cadrul unor schimburi economice bilaterale. Timp de mai multe luni, acesta a participat la dezvoltarea Fabricii de Matriţe, unde au fost instalate utilaje chineze de mari dimensiuni.

Prezenţa în România cu acea ocazie a născut o relaţie specială, fapt pentru care, în repetate ocazii a scris şi a rememorat prietenia legată alături de români.

După 1977, Jiang a mai revenit în România de două ori: în 1985, în calitate de ministru al Industriei Electronice, şi 1996 în cadrul unei vizite de stat, în calitate de preşedinte al R.P. Chineze.

Potrivit presei locale din România, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Bucureşti, în perioada 29 iunie – 2 iulie 1996, Jiang Zemin a solicitat să meargă la Fabrica ARO, însă autorităţile au evitat acest punct din program dată fiind prăbuşirea economică a uzinei.

A fost preşedinte al RP Chineze în perioada 1993 – 2003, fiind unul dintre promotorii cultivării limbilor străine la nivelul marelui stat asiatic. Pasiunea pentru limba română l-a determinat să o includă, alături de engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă, japoneză şi arabă, între cele mai importate limbi la nivel mondial, în cadrul lucrării “Manualul de limbi străine pentru cadrele de conducere – Limba română, 800 de fraze”, apărută la finalul anului 2011.

Volumul în limba română cuprinde informaţii despre istoria şi cultura României, despre relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, dar şi opere semnate de mari nume ale culturii române între care Mihai Eminescu, George Coşbuc, Vasile Alecsandri etc, notează dantomozei.ro.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol