Site icon Editia de Dimineata

S-a întâmplat în martie. O mutație a SARS-CoV-2 a ajutat virusul să infecteze mai ușor celulele umane

Pneumonia coronavirus

O anumită mutație a noului coronavirus care a apărut în luna martie a ajutat SARS-CoV-2 să infecteze mai ușor celulele umane, tulpina respectivă devenind forma dominantă pe plan mondial, arată un nou studiu, citat de medicalxpress.com.

Cercetarea a fost realizată de Scripps Research din Florida și finanțat de U.S. National Institutes of Health.

Tulpina D614G

Cercetătorii de la Scripps Research arată că o tulpină a SARS-CoV-2 a suferit o mutație, numită D614G, care a crescut numărul proteinelor S (spike) funcționale de pe suprafața virusului. Proteina S ajută virusul să se acroșeze de celule și să pătrundă în ele. Ei au studiat variante ale virusului în laborator.

“Virusurile cu această mutație sunt mult mai infecțioase decât cele fără această mutație în culturile de celule studiate în laborator”, a explicat virusologul Hyeryun Choe de la Scripps, citat într-un comunicat al laboratorului de cercetare.

S-a extins mai ușor în anumite zone

De la începutul pandemiei de SARS-CoV-2, mulți experți au arătat că virusul se extinde mai ușor în anumite zone – cum ar fi Italia sau orașul New York din SUA – și mai lent în alte părți ale globului.

Noul studiu, publicat pe platforma bioRxiv, sugerează că mutația D614G ar putea oferi o explicație. “Numărul – sau densitatea – proteinelor S funcționale pe suprafața virusului este de patru până la cinci ori mai mare ca urmare a acestei mutații”, a menționat Hyeryun Choe.

În plus, mutația a conferit proteinelor S mai multă flexibilitate, care i-a permis virusului să rămână viabil în “călătoria” de la o celulă la alta și să devină mai stabil.

A devenit forma dominantă

După apariția D614G, virusul cu această mutație a început treptat să devină forma dominantă a SARS-CoV-2 în toate zonele în care a ajuns, arată o analiză genetică a unor probe de virusuri din întreaga lume.

Analiza a arătat că această mutație a apărut în luna martie, deoarece nicio probă de SARS-CoV-2 prelevată în ianuarie și februarie de la pacienți nu conținea D614G.

Virusul a devenit mai stabil

Ulterior, în martie, un sfert dintre probele analizate aveau mutația D614G, iar în luna mai 70% dintre probe aveau mutația. “Sub presiunea selecției naturale, virusul a devenit mai stabil”, au arătat cercetătorii.

Totuși, nu este clar dacă virusul cu mutația D614G provoacă infecții mai grave sau mărește riscul de deces comparativ cu variantele anterioare, pe care le-a înlocuit, subliniază cercetătorii, care consideră că este nevoie de studii suplimentare pentru a obține date relevante.

Noul studiu confirmă parțial o cercetare anterioară, publicată în luna mai, care sugera că o mutație survenită la nivelul proteinei S – și denumită de atunci Spike D614G – i-a permis virusului să se răspândească mai repede pe plan mondial.

Studiul menționat, realizat de cercetători americani și britanici, sugera că mutația ar fi apărut în Europa la începutul lunii februarie.

Exit mobile version