12 septembrie 2022, 13:07

Sakura, cireșii înfloriți ai Japoniei – când și unde să mergeți pentru acest spectacol al primăverii

„Dacă mi s-ar cere să explic spiritul japonez, aș spune că se găsește în sălbaticele flori de cireș ce strălucesc în soarele dimineții.” Motoori Norinaga

Când lumea începe să vorbească despre sakura, cireșii înfloriți ai Japoniei, știu că primăvara e aproape, tot mai aproape. E unul din acele momente pe care japonezii – și nu numai ei –  îl așteaptă an de an cu un entuziasm nemăsurat. Ei sărbătoresc hanami sub pomii în floare, ceea ce reprezintă obiceiul de a privi și a se bucura de frumusețea florilor. Hanami este o tradiție de secole, începută în perioada Nara (710-784) și, se spune, influențată de ritualul chinezesc din timpul dinastiei Tang de a privi cu bucurie florile. De altfel, literal „hana” înseamnă „flori” iar „mi” – „a privi la, spre ceva”.

sursa: ukiyo-e.org

La începutul tradiției, floarea preferată ce încânta privirile era „ume”, denumit prunul japonez, dar e mai degrabă înrudit cu caisul, cu origine în China – fără îndoială o preluare a modelului cultural chinezesc, foarte puternic în epoca Nara. În perioada Heian, hanami era un obicei plin de rafinament exclusiv în rândul elitei de la curtea imperială; tot atunci, a devenit populară sakura, floarea de cireș japonez.

Nimbul aristocratic al tradiției a fost păstrat câteva secole, până în exuberanta perioadă Edu. Atunci a fost preluat de samurai și apoi a ajuns la oamenii obișnuiți care au început să imite nobilimea și să preia obiceiul, într-un mod văzut cam necizelat – în sensul că se adunau sub pomii înfloriți, mâncau, beau sake, cântau, celebrau în felul lor bucuria revenirii primăverii.

sursa: pixabay.com

Pentru a încuraja păstrarea tradiției în rândul tuturor japonezilor, al optulea șogun al Japoniei, Tokugawa Yoshimune, care a condus țara din 1716 până în 1745, a plantat cireși pe suprafețe mari și a creat spații unde oamenii obișnuiți aveau acces și puteau să-i privească și să se bucure de perioada de înflorire, cum scrie Yozaburo Shirahata, profesor de studii comparative, în cartea „De la hanami la sakura”.

Cel mai răspândit cireș în Japonia este somei yoshino, un hibrid creat artificial, spre sfârșitul perioadei Edo sau începutul erei Meiji (1868-1912), ce a devenit extrem de popular prin frumusețea florilor de un roz delicat. Potrivit profesorului Toshiki Sato, autorul unei cărți despre această tradiție niponă, un procent de aproape 80% dintre toate soiurile de cireș japonez îl reprezintă somei yoshino, motiv pentru care aproape toți cireșii sunt în floare și, ulterior, se ofilesc, aproape în același timp.

sursa: https://en.wikipedia.org

Cireșii înfloriți au fost venerați dintotdeauna prin artă. Poeții le-au închinat poeme, pictorii i-au pus pe pânze, muzicienii le-au dedicat cântece. Unul din faimoșii poeți ai Japoniei, născut în 1118, Saigyō, scria:

„Dacă aș putea

îmi doresc să mor

sub cireșii înfloriți în

primăvară

chiar în timpul lunii pline

din aprilie.”

Sărbătoarea cireșilor înfloriți a devenit atât de cunoscută în lume încât an de an milioane de turiști merg în Japonia numai pentru a admira florile de cireș înflorite și a celebra, în spirit japonez și cu sensibilitate asiatică, frumusețea naturii în primăvară.

Ca și România, Japonia are toate cele patru anotimpuri. Primăvara începe la sfârșitul lui februarie și se termină spre sfârșitul lunii mai. E unul din anotimpurile cele mai îndrăgite de japonezi, fiind asociat cu nașterea, prospețimea, începuturi noi.

Pentru că, de curând, Agenția Meteorologică din Japonia a anunțat perioadele aproximative când poate fi admirat spectacolul cireșilor înfloriți, iată mai jos aceste date estimative pentru câteva din cele mai populare locuri din Japonia.

sursa: pixabay.com

În general, sakura are loc, în toată Japonia, între sfârșitul lunii martie și începutul lui aprilie, însă perioadele de vârf – când se oferă cele mai spectaculoase imagini – variază mult în funcție de loc. Evident, în zonele unde iernile sunt mai blânde, înflorirea cireșilor se produce mai devreme. Pe lângă temperaturi, înflorirea este influențată și de vânt și ploi.

Așadar, dacă mergeți anul acesta în Japonia pentru a vă încânta sufletul cu sakura țineți cont de două lucruri: unde să mergeți și când va fi perioada de maximă înflorire. Rețineți că aceste perioade vor fi mereu actualizate, prin urmare e bine să le verificați des, în cazul în care planificați o călătorie în Japonia pentru această sărbătoare a primăverii. De la primele flori până la perioada maximă durează cam o săptămână, iar momentul de vârf al înfloririi ține tot în jur de o săptămână.

Florile de prun înfloresc mai devreme, de la jumătatea lunii februarie până la mijlocul lui martie.

Câteva locuri și perioada estimativă de înflorire a cireșilor în Japonia, în 2018:

Tokyo

 • Perioada când încep să înflorească primele flori: 19 martie
 • Începutul perioadei de înflorire maximă: 27 martie
 • Recomandare: Shinjuku Gyoen

Osaka

 • Perioada când încep să înflorească primele flori: 26 martie
 • Începutul perioadei de înflorire maximă: 2 aprilie
 • Recomandare: Expo 70 Commemorative Park

Kyoto

 • Perioada când încep să înflorească primele flori: 26 martie
 • Începutul perioadei de înflorire maximă: 3 aprilie

Nara

 • Perioada când încep să înflorească primele flori: 28 martie
 • Începutul perioadei de înflorire maximă: 4 aprilie

Hiroshima

 • Perioada când încep să înflorească primele flori: 24 martie
 • Începutul perioadei de înflorire maximă: 2 aprilie

Okayama

 • Perioada când încep să înflorească primele flori: 28 martie
 • Începutul perioadei de înflorire maximă: 4 aprilie

Matsuyama

 • Perioada când încep să înflorească primele flori: 25 martie
 • Începutul perioadei de înflorire maximă: 4 aprilie

Fukuoka și Miyazaki

 • Perioada când încep să înflorească primele flori: 21 martie
 • Începutul perioadei de înflorire maximă: 30 martie

Yokohama

 • Perioada când încep să înflorească primele flori: 23 martie
 • Începutul perioadei de înflorire maximă: 30 martie
 • Recomandare: Mitsuike Koen

Fukushima

 • Perioada când încep să înflorească primele flori: 7 aprilie
 • Începutul perioadei de înflorire maximă: 11 aprilie
 • Recomandare: Mihara Takizakura

sursa; pixabay.com

O destinație preferată de fotografi tot timpul anului, inclusiv pentru sakura, este pagoda Chureito, în Fujiyoshida, prefectura Yamanashi, unde se oferă imagini superbe cu faimosul munte Fiji. În luna aprilie, se pot surprinde cele mai bune fotografii cu cireșii înfloriți într-un background cu decor montan.


Comentariile sunt oprite pentru acest articol