Site icon Editia de Dimineata

Salman Rushdie își va publica următoarea carte pe Substack

Salman Rushdie scrie a 21-a sa carte și a decis să nu o mai tipărească, ci să o publice online, pe platforma Substack. Ideea a apărut după ce acest serviciu de trimitere de newslettere i-a scris agentului literar al lui Rushdie, Andrew Wylie.

Platforma, care este cunoscută mai ales pentru atragerea unor jurnaliști de renume, a intrat recent și în curtea scriitorilor de ficțiune. Patti Smith și Etgar Keret sunt doi dintre autorii care publică acolo creațiile lor. Substack oferă o platformă pentru cititori pentru a se abona la scriitori ale căror postări sunt trimise în contul de e-mail sau pot fi citite online. Scriitorii oferă adesea un amestec de conținut plătit și gratuit, ceea ce intenționează să facă și Rushdie.

Romanul său, intitulat „Al șaptelea val”, este despre film. Textul de 60.000 de cuvinte, care acum a fost redus la 35.000 de cuvinte, se referă la un regizor de film și la o muză a unui actor și este scris în stilul de cinema new wave. Va fi un experiment digital în serializarea ficțiunii, cu noi secțiuni care vor apărea aproximativ o dată pe săptămână, pe parcursul unui an, pe Substack. Autorul este deschis la sugestii din partea cititorilor și este posibil să schimbe textul pe măsură ce primește reacții.

Rushdie spune că nu vrea să folosească Substack ca platformă politică, dar recunoaște că evenimentele l-ar putea obliga să spună ceva. La începutul acestui an, Substack a fost acuzată de politici slabe de moderare, care au permis publicarea unor opinii împotriva persoanelor transsexuale, ceea ce i-a determinat pe unii scriitori să părăsească platforma, în semn de protest.

După ce a devenit ținta unei fatwa emise de ayatolahul iranian Khomeini în 1989, în urma romanului „Versetele satanice”, libertatea de exprimare a fost esențială pentru identitatea publică a lui Rushdie. Ceea ce-l interesează pentru moment este angajarea într-un dialog cu cititorii. În prima postare din contul său de Substack, care se numește „Welcome to My Sea of ​​Stories!” („Bun venit în marea mea de povești!”), Rushdie scrie poetic despre modul în care poveștile dau naștere altor povești, folosind ca exemplu două narațiuni inspirate din propria sa viață.

Foto: Rachel Eliza Griffiths (via Substack)

Exit mobile version