Site icon Editia de Dimineata

Salvatorii români au reușit să scoată de sub dărâmături un băiat de 16 ani. După 20 de ore!

Salvatorii români trimiși în misiune în regiunea din Turcia devastată de cutremurele de luni au reușit, după 20 de ore de chin, să scoată de sub dărâmături un adolescent de 16 ani, în orașul Antakya. Din fericire, băiatul a fost găsit în viață, dar din păcate, ceilalți membri de familie ai lui nu, nu mai erau în viață.

Operațiunea a fost una foarte complicată și de lungă durată, dar a fost așa tocmai pentru a-i da șanse acestui tânăr să supraviețuiască, lucru care s-a și întâmplat. După o operațiune de multe ore, băiatul a fost scos în viață conștient, cooperant, comunicativ, i s-a acordat asistența medicală la locul intervenției de către medicii din cadrul echipei din România, și apoi a fost predat ambulanței din zonă, din Turcia.

Salvatorii români au reușit să îl extragă în viață pe adolescentul blocat sub dărâmături, după 20 de ore, în care au săpat un tunel până la acesta. Numărul deceselor identificate atât în Turcia, cât și în Siria, cea de-a doua țară lovită de aceste seisme, a depășit 16.000.

“Fereastra de supraviețuire” (numită așa de specialiștii în intervenții de urgență) de 72 de ore a trecut, iar temperaturile de -5 grade Celsius de azi-noapte au redus și mai mult șansele de supraviețuire ale celor prinși sub dărâmături.

Departamentul pentru Situații de Urgență din România informează că salvatorii români au săpat un tunel pentru a ajunge la adolescentul aflat sub dărâmături, dar o replică cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter a modificat elementele prăbușite, îngreunând misiunea. Cu ajutorul unui excavator, care a susținut partea superioară a construcției să nu se prăbușească,  echipa a reușit să ajungă la victimă.

Până la acest moment, echipa mixtă din România a reușit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Republica Turcia. Pe parcursul nopții trecute, a mai desfășurat două misiuni de căutare în două locuri diferite, dar nu au mai fost identificate persoane în viață.

Între timp, aeronavele Forțelor Aeriene Române au repatriat, în cursul nopții de miercuri spre joi, încă zece cetățeni români, dintre care doi copii, care au fost îmbarcați de pe aeroporturile din Adana și Malatya.

Comisia Europeană convoacă o conferință a donatorilor pentru a centraliza ajutorul internațional pentru Siria și Turcia, dar aceasta se va desfășura în luna martie și are în vedere reconstrucția zonelor afectate de cutremure.

România a implicat structurile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării și Ministerului Afacerilor Externe în efortul internațional coordonat pentru a sprijini Turcia în gestionarea efectelor recentelor seisme. Au fost deplasate în zonele afectate echipe ale Departamentului pentru Situații de Urgență. Ministerul Apărării a mobilizat forțele aeriene pentru mobilitate, iar prin structurile MAE sunt efectuate repatrierile în curs.

Șeful misiunii de salvare a României în Turcia: ”Practic, pe străzi întregi nu mai există nicio clădire în picioare”

Invitatul ”Apelului matinal”, de la Radio România Actualități, joi dimineață, a fost coordonatorul echipei de salvatori români aflați în zona afectată de seism, în Turcia, colonel Bogdan Vlăduțoiu, care a oferit precizări în legătură cu misiunea românilor.

”Echipa de căutare-salvare națională RO – USAR a fost dislocată din România către Turcia chiar în prima zi, în ziua de luni. În ziua de luni s-a făcut transferul pe cale aeriană de la București către Aeroportul Internațional Adana din Turcia, iar de acolo ne-am deplasat pe roți către zona de operații care ne-a fost alocată de către autoritățile de protecție civilă din Turcia, și anume provincia Hatay, în sudul Turciei, zona orașului Antakya, orașul cel mai important al acestei provincii și o zonă destul de afectată de cutremurul care s-a produs inițial și de replicile acestuia care au urmat și care se produc și în continuare”, a spus colonelul Vlăduțoiu.

 ”Știam că vom ajunge într-o zonă de dezastru, ne așteptam ca situația să fie una destul de complicată, cu provocări deosebite pentru noi. Dar amplitudinea dezastrului pe care l-am întâlnit aici eu cel puțin nu am mai văzut-o niciunde. Sunt foarte multe clădiri prăbușite, foarte multe clădiri rezidențiale, dar nu numai. Practic, pe străzi întregi nu mai există nicio clădire în picioare sau unde cele care au rămas în picioare sunt, practic, nelocuibile, nu mai pot fi utilizate şi ne-am alăturat și noi efortului autorităților naționale și echipelor de intervenție internaționale pentru a căuta supraviețuitori și pentru a-i salva”, a descris acesta situația din teren.

”Suntem conștienți cu toții că, odată cu trecerea timpului, șansele de a găsi fi supraviețuitori scad. Totodată, în meseria noastră, am învățat că miracole se întâmplă și atât timp cât aceste șanse există, atât timp cât autoritățile naționale din Turcia ne spun că este nevoie de sprijinul nostru, noi vom continua să ne desfășurăm misiunea în această zonă, cât de greu ar fi și situațiile, bineînțeles, cu cât avansăm în timp, cu atât provocările sunt mai mari și cu atât mai mult cresc în dificultate operațiunile noastre și este din ce în ce mai dificil să ajungem să îndepărtăm toate elementele de construcție, astfel încât să îi găsim pe supraviețuitori, să le acordăm ajutorul medical de urgență acolo și apoi să-i predăm unităților sanitare. Dar continuăm această muncă și o vom continua atât timp cât va fi nevoie”, a mai explicat acesta.

”Zilnic sunt câteva replici. Simțim pământul cum se zguduie sub noi”

Din păcate, la fața locului contină să se înregistreze mai multe cutremure zilnic, replici ale cutremurelor de luni, ceea ce îngreunează enorm operațiunile de salvare și pune în pericol chiar echipele de intervenție. Colonelul Vlăduțoiu a explicat acest lucru în emisiunea de la RRA: ”În fiecare zi sunt câteva replici, de mai mare sau de mai mică intensitate. Simțim, bineînțeles, pământul cum se zguduie sub noi, dar pot să spun că aceste replici cu siguranță nu au amplitudinea, magnitudinea cutremurului produs inițial, însă ele există și noi trebuie să le avem în vedere, pentru că reprezintă un risc esențial pentru activitatea pe care noi o desfășurăm. Trebuie să luăm în considerare faptul că echipele de căutare-salvare, echipa noastră acționează în zone de dărâmături, unde elementele de construcție prăbușite se află într-un echilibru instabil, care îi pun în pericol pe cei care se află în zona respectivă, inclusiv pe salvatori. De aceea aceasta este o componentă importantă a activiții noastre, să evaluăm corect riscul seismic și să ne adaptăm operațiunile în consecință”.

Mai mult decât atât, practic, în teren infrastructura parcă a fost aruncată în aer.

”Practic, toată infrastructura locală de aici, din zona unde acționăm noi, este afectată. Nu mai există alimentare cu energie electrică, nu mai există alimentare cu gaze naturale, nu mai există alimentare cu apă, rețele de utilitate publică nu mai funcționează. De asemenea, rețele de telefonie mobilă funcționează cu intermitențe. Acoperirea comunicațiilor prin satelit funcționează ceva mai bine. Lucrurile încep să fie din ce în ce mai favorabile, în sensul în care constatăm cu fiecare zi ce trece faptul că, cel puțin în ceea ce privește legăturile telefonice, situația se îmbunătățește. Este un efort deosebit din partea tuturor, din partea autorităţilor naţionale, a populaţiei locale pentru a readuce viaţa la normal, dar va dura”, a mai spus șeful misiunii din România.

Încărcătură emoțională imensă

”Fiecare intervenţie are povestea ei şi fiecare intervenţie are doza ei de emoţie, pentru că este normal să fie aşa. Noi suntem cei care intervenim, atunci când şansele de supraviţuire sunt foarte mici şi de fiecare dată când această operaţiune a noastră este încununată cu succes, când reuşim să scoatem pe cineva, după ore lungi de muncă, de sub dărâmături, iar persoana respectivă este în viaţă, pentru noi aceasta reprezintă o minune în sine, un succes şi ne dă puterea să mergem mai departe. Sunt emoţionat de aceste intervenţii, mai ales că acolo unde lucrăm noi, în zona respectivă, se află şi supravieţuitorii care… familiile, aparţinătorii, cei care au rămas în viaţă după cutremur şi cei care ne mulţumesc de fiecare dată cu lacrimi în ochi, când reuşim să aducem, să readucem la viaţă pe cei dragi lor”, povestește colonelul român, dislocat cu echipa sa în Turcia, de luni, la câteva ore după producerea catastrofei.

Întrebat în ce condiții lucrează echipa și cu ce resurse, dată fiind situația tragică din teren, colonelul a explicat că echipa din România este pregătită să reziste 10 zile în condițiile vitrege din teren.

”Noi suntem o structură de protecţie civilă, cu o echipă specializată de căutare-salvare, care este clasificată în conformitate cu normele de INSARAG. INSARAG este autoritatea subordonată ONU, care reglementează modalitatea în care se desfăşoară operaţiunile de căutare-salvare la nivel naţional. Aceasta înseamnă că noi trebuie să ne autosusţinem în zona de operaţii cu un sprijin minim din partea autorităţilor. Practic, noi trebuie pentru un număr determinat de zile, pentru o perioadă determinată, să ne desfăşurăm activitatea în zona de operaţii fără a pune presiune pe cei de aici de la faţa locului, care deja sunt angrenaţi cu toate forţele lor în gestionarea consecinţelor acestui seism. Voiam să vă spun că putem rămâne în această zonă cel puţin 10 zile, aşa cum prevăd normele INSARAG în domeniu.
Salvatori sunt, există foarte multe echipe naționale, echipe din Turcia, și multe echipe internaționale. Este un efort comun și ne concentrăm fiecare dintre noi pe o anumită zonă. Practic, pentru echipele internaționale, coordonarea operațiunilor se asigură printr-o structură de coordonare, care a fost constituită aici, în apropierea locului intervenției, și fiecare dintre noi avem alocată o zonă de intervenție unde, de regulă, acționăm împreună cu localnici, cu forțele naționale de răspuns”, a încheiat colonelul Vlăduțoiu.

Exit mobile version