Site icon Editia de Dimineata

Sănătatea oamenilor este în pericol din cauza anvelopelor vehiculelor

Oamenii de știință sunt „din ce în ce mai îngrijorați” de impactul pe care poluarea aerului, cauzată de uzura anvelopelor vehiculelor, îl are asupra sănătății. Din cauza substanţelor chimice toxice din care sunt fabricate, particulele provenite din acestea sunt deosebit de dăunătoare, au avertizat cercetătorii de la Imperial College London, potrivit The Guardian.

Conform datelor deţinute de guvernul din Marea Britanie, mult mai multe particule de poluare foarte mici provin din eroziunea anvelopelor în prezent decât din emisiile eliberate prin ţevile de eşapament ale vehiculelor.

Raportul estimează că 52% din toată poluarea cu particule mici din transportul rutier a provenit din uzura anvelopelor și a frânei în 2021 şi 24% din cauza deteriorării drumurilor și a marcajelor vopsite pe acestea. Doar 15% din poluare a provenit din ţevile de eşapament ale mașinilor și 10% din cele ale dubelor și a camioanelor.

Agenția guvernamentală de transport din Londra, Transport for London, a descoperit că poluarea ar fi redusă cu până la 35% dacă vehiculele ar avea un nou tip de anvelope, care sunt testate în prezent.

Uniunea Europeană urmează să reglementeze emisiile anvelopelor într-o premieră mondială, noile standarde urmând să intre în vigoare până la jumătatea anului 2025.

Exit mobile version