Site icon Editia de Dimineata

Sancțiuni împotriva Iranului. Gărzile Revoluționare din Iran au transmis joi un avertisment Israelului

Uniunea Europeană a decis să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, care îi vizează pe producătorii de drone şi rachete, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Am decis să impunem sancţiuni împotriva Iranului, am vrut să transmitem un mesaj clar” după atacul asupra Israelului, a declarat el după un summit de la Bruxelles care a reunit liderii celor 27 de ţări membre.

„Ideea este de a viza companiile care au un rol în producţia de drone şi de rachete”, a adăugat el.

În comunicatul adoptat la sfârşitul summit-ului, liderii UE îndeamnă „toate părţie să exercite o reţinere maximă şi să stea departe de orice acţiune care ar putea creşte tensiunile în regiune”.

Iranul a lansat drone şi rachete către teritoriul israelian în noaptea de sâmbătă spre duminică ca răspuns la o lovitură din 1 aprilie asupra anexei consulare a ambasadei Iranului din Damasc, atribuită Israelului. Aproape toate rachetele şi dronele au fost distruse înainte de a lovi teritoriul israelian. Acesta a fost primul atac direct al Iranului împotriva Israelului.

Gărzile Revoluționare din Iran au transmis joi un avertisment Israelului în care se arată că ar putea “reconsidera doctrina și politicile nucleare ale Republicii Islamice Iran”, despre care insistă de mult timp că au scop strict civil, în ciuda suspiciunilor că îmbogățirea unor mari cantități de uraniu ar urmări în realitate creare unor arme nucleare.

Declarația vine în contextul în care Israelul insistă că va răspunde atacului iranian de weekendul trecut, în care peste 300 de rachete și drone au fost trase asupra statului evreu. Până acum, Israelul nu a luat totuși o astfel de decizie, iar SUA și comunitatea internațională fac ample presiuni pentru a convinge cabinetul de război al lui Netanyahu să nu provoace suplimentar Iranul.

În acest sens, Statele Unite au anunțat tot joi noi sancțiuni împotriva Iranului, directorii unui producător de motoare care furnizează dronele iraniene Shahad-131, precum și companiile respective fiind supuse sancțiunilor Departamentului american al Trezoreriei.

Exit mobile version