Site icon Editia de Dimineata

Șase oameni de știință au înghițit bucățele de lego pentru a stabili cât durează până le elimini pe cale naturală

Șase profesioniști din domeniul sănătății pediatrice au acceptat provocarea într-un studiu intitulat „Totul este minunat: Nu uitați de Lego”. Curajoșii voluntari au trebuit să treacă trei criterii de excludere pentru a participa:

După și-au alcătuit  echipa, cercetătorii au stabilit obiceiurile intestinale normale ale participanților,  folosind scorul de duritate și tranzit al scaunelor. Cunoscut și sub numele de scorul SHAT. Acesta a fost apoi comparat cu scorul SHAT după ce au ingerat capul Lego, oferindu-le puncte de date pre-SHAT și post-SHAT pentru analiză.

Capetele Lego au fost înghițite, iar cursa a început. Participanților li s-a cerut să caute prin materia fecală în speranța că într-o zi vor găsi… o mică figurină galbenă care să le zâmbească. Timpul care a durat a devenit scorul Found and Retrieved Time (FART).

Explicație

În cazul în care aceste detalii te-au făcut să te holbezi neîncrezător la telefon, trebuie să știi următorul lucru: această călătorie în esofagul uman a fost necesară deoarece, așa cum orice părinte îți va spune, copiilor le place să bage lucruri în gură.

De la șase luni până la trei ani, copiii trec printr-o fază de dezvoltare orală timpurie și decid să exploreze lumea cu găurile feței. O parte crucială în dezvoltarea simțurilor noastre, desigur, dar care vine și cu efectul secundar al obiectelor străine înghițite.

Părinții sunt îngrijorați, pe bună dreptate, atunci când cred că cel mic a înghițit ceva ce nu ar fi trebuit să înghită. De exemplu, biluțele magnetice sunt foarte periculoase, întrucât sunt capabile să perforeze intestinul dacă încep să se miște.

În cazul obiectelor potențial periculoase este posibil să fie necesară intervenția chirurgicală, dar când vine vorba de lucruri mai inofensive, cum ar fi o bucată de Lego, intervenția medicală poate fi inutilă. Pentru a stabili acest lucru este necesară obținerea unei înțelegeri științifice a timpului necesar pentru ca Lego să treacă prin tractul digestiv uman… salutând în lume scorurile SHAT și FART.

Concluzii

Capul de Lego a avut nevoie în medie de 1,71 zile pentru a ieși din corp, cu un scor FART variat între 1,14 și 3,04 zile. Cercetătorii notează, de asemenea, că „este posibil ca femeile să fie mai pricepute decât bărbații în a-și căuta prin scaun”, adăugând că, totuși, acest lucru „nu a putut fi validat statistic”.

Probabil, aceasta se referă la faptul că un voluntar de sex masculin nu și-a găsit niciodată capul de Lego.

Deși cercetătorii notează că este posibil ca timpul de tranzit în intestinul comparativ mai scurt al unui copil să fie fundamental diferit de cel al unui adult, nu există prea multe dovezi în literatura de specialitate care să sugereze acest lucru. În orice caz, este probabil ca un copil să își vadă prietenul de colecție mult mai devreme decât un adult.

Descoperirile se doresc a fi o asigurare pentru părinții îngrijorați că Lego-urile pierdute vor trece probabil neobservate prin sistemul digestiv al copilului, precum și pentru a-i scuti de munca murdară de după.

Concluzii finale

„Dacă un clinician experimentat cu doctorat nu este capabil să găsească în mod adecvat obiecte în propriul scaun, pare clar că nu ar trebui să ne așteptăm ca părinții să facă acest lucru”, au concluzionat ei, adăugând că abordarea are unele limitări, dar și unele avantaje.

Testul, explicat într-o manieră mai științifică, este de găsit în Journal of Paediatrics and Child Health. 

Exit mobile version