Site icon Editia de Dimineata

Scandal de spionaj în Germania: Putin ar fi reușit să infiltreze un spion în vârful spionajului german

Război în Ucraina – tot mai multe scandaluri de spionaj în Europa. Bătrânul continent pare că s-a întors decenii bune în timp și asistăm la un nou Război Rece.

Germania este cutremurată de deconspirarea unui spion rus înfiltrat într-un post vital în serviciul german de informații Bundeanachrichtendienst (BND).

Carsten L. a fost arestat și acuzat de trădare de țară. Mai multe publicații germane anunță la unison că infiltrarea acestuia ar fi fost înlesnită de președintele rus Vladimir Putin.

Revista germană Focus lansează acuzații dure la adresa minstrului de Interne german Nancy Faeser (SPD), care ar fi cerut departamentului de contraspionaj să sisteze operațiunile de deconspirare a agențiilor străini infiltrați în Germania și să se axeze pe neonaziști și membri ai grupării de extremă dreapta Reichsburger (Cetățenii Reich-ului).

Nimeni nu spune de când era activ spionul

Nimeni nu vrea să divulge de când era activ spionul și de când a reușit să transmită secrete de stat către serviciul de informații din Rusia.

Serviciul german de contraspionaj analizează acum dacă în experiența profesională a bărbatului au existat lacune care ar fi trebuit să ridice anumite semne de întrebare la angajarea sa de către serviciul de informații BND.

Posibile ipoteze de lucru: Carsten L. a fost șantajat, a acționat din motive ideologice, a fost atras doar de latura financiară, există cel puțin un ofițer de legătură rus pe teritoriul Germaniei, secrete BND au ajuns în Rusia, au avut loc întâlniri conspirative, dacă deconspirarea lui este meritul unui alt serviciu secret, care ar fi alertat BND.

La o zi după arestarea spionului, șeful BND ar fi inițiat o întâlnire cu oameni de legătură din presa germană și ar fi cerut sistarea anchetelor jurnalistice pe această temă. °Orice detaliu publicat ar putea ajuta Kremlinul să înțeleagă cât de avansată e ancheta și cât de mult a mărturisit spionul deconspirat.

A avut acces la informații clasificate ce țin de siguranța națională

Un pont de la o agenţie occidentală de informaţii a ajutat Germania să identifice angajatul serviciului său de informaţii externe (BND), scrie Der Spiegel.

Citând persoane care au informaţii despre anchetă, Der Spiegel a relatat că o agenţie de informaţii occidentală a găsit în posesia Moscovei materiale ce proveneau de la BND şi care conţineau informaţii despre Rusia.

Evident că anchetatorii nu au dat publicității numele și vârsta reală a spionului arestat. Cert este că printre cei 6.000 de angajați din centrala BND, spionul a avut acces la informații clasificate ce țin de siguranța națională. El era angajat în departamentul de spionaj tehnic. Rolul lui era să prelucreze, clasifice și să comunice informatii de top privind resursele militare, războaie, guverne corupte, teroriști și traficanți de arme.

Carsten L. urma să trimită cele mai importante informații către guvern, armată, anumite ministere și instituții de forță. Prin natura postului, el avea acces și la informații clasificate transmise de servicii de informații prietene.

Imaginea BND, puternic afectată

Focus scrie că e foarte probabil ca acesta să fi avut acces la informații clasificate ale unor servicii de informații din cadrul NATO. Acest scandal ar putea afecta puternic imaginea și credibilitatea BND în lume, astfel că pe viitor serviciile partenere din întreaga lume ar putea evita comunicarea cu BND.

Die Welt a scris că e foarte posibil că spionul să fi avut complici în interiorul agenției. Informația nu a fost confirmată sau infirmată de nimeni până la această oră.

Este foarte probabil ca SUA, Marea Britanie, Franța și Israel să demareze propriile anchete în acest caz. Întreaga rețea de agenți ar putea fi compromisă, ceea ce necesită acțiuni imediate și de amploare.

BND are oricum o istorie cu mari lacune. Încă de la înființare în 1956, a fost acuzată că mulți dintre agenți au fost loiali regimului hitlerist. De-a lungul anilor, agenția a fost penetrată în mod repetat de agenți KGB și Stasi.

Unul dintre ei ajusese șeful contraspionajului din RFG. Deconspirarea sa în 1961 a dus la o distanțare de peste 15 ani între americani și serviciile secrete vest-germane.

Autorităţile germane au avertizat cu privire la o probabilă intensificare a spionajului rusesc, având în vedere confruntarea dintre Kremlin şi Occident după invazia rusă din Ucraina. Guvernul german a expulzat  40 de spioni ruşi în aprilie.

Guvernul cancelarului german Olaf Scholz a declarat că va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, trimiţând ajutoare şi arme Kievului de la începutul războiului, în februarie.

Foto: sediul BND din Berlin. Credit: IMAGO/IPON

Exit mobile version