Site icon Editia de Dimineata

Scandalul Amazon. Dezinformare prin promovarea unor autori antivacciniști

Senatoarea americană Elizabeth Warren a acuzat Amazon că vinde „dezinformare despre vaccinurile Covid-19 şi tratamente” prin algoritmi de căutare şi bestseller, după ce compania a promovat o carte a unui autor pe care The New York Times l-a numit „cel mai influent distribuitor online de informaţii false despre coronavirus”, potrivit The Guardian.

Căutând „Covid-19” pe site, utilizatorul primeşte ca prim rezultat „The Truth About Covid-19”, de Joseph Mercola şi Ronnie Cummins, o carte care susţine că dezvăluie cum „eficienţa vaccinurilor a fost exagerată la nivel larg”, cum coronavirusul a fost fabricat în laborator în Wuhan şi cum „tratamente şi prevenirea sigure, simple şi ieftine au fost cenzurate şi ascunse pentru a crea o cale liberă pentru acceptarea vaccinurilor”.

Warren i-a scris directorului executiv al Amazon, Andy Jassy, despre îngrijorările ei că algoritmii de căutare ale retailerului online „par să contribuie la răspândirea dezinformării cu privire la Covid-19”.

Senatoarea de Massachusetts a făcut referire la o cercetare a echipei ei: căutările pe teme legate de pandemie au inclus în mod constant cărţi cotate foarte bine, etichetate favorabil, bazate pe neadevăruri despre vaccinurile anti-Covid şi tratamente.

Alte titluri care apar între primele rezultate ale căutărilor pe Amazon.com sunt „Reversing the Side Effects of the Covid-19 Vaccine” şi „Heal Covid-19 on Your Own”, a mai spus Warren.

„Este un exemplu uluitor de dezinformare”, a afirmat senatoarea, descriind ca „profund tulburător” faptul că Amazon îi „îndrumă pe numeroşi americani să îşi rişte sănătatea şi pe a apropiaţilor lor bazat pe informaţii înşelătoare şi eronate pe care le găsesc pe site-ul Amazon”.

Exit mobile version