16 aprilie 2024, 14:35

„Școala BMW”, la Oradea, pregătește ingineri pentru viitoarea fabrică BMW din Ungaria

În premieră pentru Oradea, o universitate străină a deschis aici o filială. Şcoala superioară din Debreţin a început să pregătească viitori ingineri mecanici recrutaţi din rândul absolvenţilor de liceu din Bihor şi judeţele vecine. Cursurile în limba maghiară, gratuite, sunt o motivaţie solidă pentru tineri, care ştiu că inginerii vor fi la mare căutare, în viitorul apropiat, în Ungaria. 

Peste doi ani, în Debreţin, germanii de la BMW vor începe producţia de autoturisme electrice şi se preconizează că vor recruta mii de angajaţi. Cel mai probabil, şi din rândul absolvenţilor Universităţii din Debreţin, secţia Oradea, scrie bihoreanul.ro.

Migraţia tinerilor maghiari din Bihor la universităţi din Ungaria este deja de ani de zile un fenomen. De acum, tinerii care vor să devină ingineri nu mai trebuie să plece de-acasă pentru o diplomă de Debreţin. În premieră, instituţia din oraşul aflat la 75 de kilometri de Oradea a înfiinţat aici o filială, cu o singură specializare – inginerie mecanică.

Specializarea funcţionează în cadrul Universităţii Creştine Partium, instituţie privată susţinută financiar tot cu bani de la Budapesta, care asigură spaţiile necesare procesului didactic. În schimb, Universitatea din Debreţin plăteşte profesorii, iar la finalul celor 7 semestre de studiu le va elibera studenţilor diplomele de licenţă.

Universitatea din Debreţin are la Oradea 47 de studenţi, în trei ani de studiu. Profesori le sunt 11 ingineri, dintre care 5 profesori titulari la Debreţin, iar ceilalţi bihoreni, plătiţi cu ora. Pe lângă specialităţile de inginerie, studenţii mai au, fireşte, şi cursuri conexe, precum engleză, matematică ori informatică, pe care le predau profesorii titulari la Partium.

Universitatea din Debreţin îşi permite să şcolarizeze gratuit viitorii ingineri pentru că, în 2019, Guvernul de la Budapesta a alocat 35 miliarde de forinţi (circa 84 milioane de euro) pentru dezvoltarea educaţiei tehnice din Debreţin. Ministrul Inovaţiei din acea vreme, László Palkovics, a explicat că investiţia în educaţie este vitală în contextul dezvoltării industriei vehiculelor. Adică a fabricii BMW care se ridică la marginea oraşului, notează bihoreanul.ro.

Studenţii înscrişi la filiala locală a Universităţii din Debreţin sunt cu precădere bihoreni, dar aceştia au şi colegi din Arad, Sălaj ori Satu Mare. Majoritatea au absolvit licee maghiare.

Mai multe, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol