Site icon Editia de Dimineata

Scriitorul care l-a făcut „imbecil” pe președintele Poloniei, achitat

O instanță poloneză a respins acuzațiile împotriva unui cunoscut scriitor care l-a numit pe președintele Andrzej Duda „imbecil”. Jakub Żulczyk s-a confruntat cu o posibilă pedeapsă de trei ani de închisoare pentru că l-a insultat pe șeful statului polonez într-o postare pe rețelele de socializare.

Un tribunal regional din Varșovia a decis să renunțe la acuzațiile împotriva lui Żulczyk și să întrerupă procesul. Judecătorii au spus că o condamnare ar putea încălca dreptul la libertatea de exprimare și ar putea împiedica criticile la adresa autorităților în viitor. Judecătorul a adăugat că funcțiile publice precum președintele țării „trebuie să implice un risc mai mare de critică publică”.

Decizia a fost salutată de mulți comentatori din Polonia, dar partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a declarat că verdictul „perturează dezbaterea publică” și „legitimizează discursul instigator la ură”.

Un purtător de cuvânt al președintelui Duda a declarat anterior că biroul lui nu a solicitat ca scriitorul să fie acuzat și cazul a fost lansat de un reclamant privat.

Żulczyk îl criticase pe Duda pentru modul în care președintele polonez a reacționat la victoria electorală a omologului său american, Joe Biden. Duda, un aliat apropiat al predecesorului lui Biden, Donald Trump, l-a felicitat pe Biden, dar a postat pe Twitter că Polonia „va aștepta nominalizarea Colegiului Electoral”. Duda a fost criticat pentru că a sugerat că victoria democratului nu era definitivă, iar Colegiul Electoral ar fi putut schimba rezultatul.

Foto: „Jakub Żulczyk (b. August 12, 1983 in Szczytno, Poland) – a Polish writer” de Mariusz Kubik, Wikimedia, CC BY 4.0

Exit mobile version