Site icon Editia de Dimineata

Scriitorul și disidentul din anii comunismului, Dorin Tudoran, a fost decorat cu Ordinul ”Steaua României”, în Grad de Cavaler

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat marţi decretul de decorare a scriitorului și disidentului din anii comunismului Dorin Tudoran, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani.

Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru determinarea cu care s-a opus regimului comunist, apărând libertatea, valorile democratice, drepturile şi libertăţile fundamentale, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler scriitorului Dorin Tudoran, după cum se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Unul dintre puținii români care s-au opus regimului Ceaușescu

Poet, eseist, publicist și disident, Dorin Tudoran este unul din foarte puținii români care s-au opus pe față regimului Ceaușescu, într-o perioadă când dictatura din România părea de neînlăturat.

Scriitorul s-a născut la 30 iunie 1945 la Timişoara.

Dorin Tudoran, care a vrut să emigreze împreună cu familia, în 1984, a fost ameninţat de către autorităţile române cu un proces penal.

În 25 aprilie 1985 a declarat greva foamei şi a încercat să obţină o audienţă la Consulatul SUA din Bucureşti, fiind transportat la sediul Secţiei 1 Miliţie Bucureşti împreună cu fiica sa de 8 ani. A fost reţinut şi anchetat timp de 12 ore.

În 6 iunie 1985 a încetat greva foamei, iar în 24 iulie 1985 a plecat din România, stabilindu-se în Statele Unite ale Americii.

Rolul postului de radio Europa Liberă

Prin intermediul Europei Libere de fapt, cazul său a ajuns la cunoștința autorităților americane, care au făcut presiuni pentru ca regimul de la București să-l lase să emigreze, amintește Radio Europa Liberă.

În 1981, Dorin Tudoran își dă demisia din conducerea Uniunii Scriitorilor, în 1982 își dă demisia și din Partidul Comunist Român (un gest cu totul neobișnuit în epocă), iar în 1983 trimite mai multe scrisori și articole interzise în țară la radio Europa Liberă.

În 1984 face cerere de emigrare împreună cu familia, iar după ce ea este respinsă de autorități, îi trimite un memoriu lui Ceaușescu.

Plecarea

După mai multe tracasări din partea autorităților, și după o grevă a foamei de 40 de zile, Dorin Tudoran este lăsat să plece din România, în 24 iulie 1985.

În momentul când părăsea România în 24 iulie 1985, Dorin Tudoran avea în spate o solidă carieră scriitoricească și gazetărească, publicase mai multe volume de versuri, fusese redactor la revistele „Flacăra” și „Luceafărul”, membru în Consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor din Republica Socialistă România, și avea o faimă internă și internațională datorată postului de radio Europa Liberă.

 

Exit mobile version