Site icon Editia de Dimineata

Scurtmetraj despre Revoluție al generației ’90. Iată cum poți sprijini producția

Pe 17 decembrie 1989, în a doua zi a Revoluției de la Timișoara, dintr-o întreprindere se fură portretul lui Ceaușescu. Presat de un control iminent al cadrelor de la Securitate, directorul trimite doi muncitori să fure portretul din școala din apropiere. Filmul „N-a fost. Este și va fi” vorbește despre mentalitățile oamenilor din comunism care s-au păstrat până astăzi, într-o manieră tragicomică.

Echipa de producție cere acum sprijinul tuturor, pentru a strânge cei 25.000 de lei necesari completării sumei de 46.000, calculate pentru realizarea proiectului. Poți dona pe platforma Sprijină.ro, unde poți alege recompensa dorită.

„Nu am dorit să apelăm la finanțarea instituțiilor publice de cultură pentru a nu fi supuși în vreun fel unei presiuni exterioare care ar fi putut altera autenticitatea filmului. De aceea vom putea realiza acest film numai cu sprijinul tău!”, spun realizatorii.

Regizorul Radu Savin este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale. El s-a implicat în proiecte variate de cinematografie: filme studențești, producții cu echipe mari, reclame și videoclipuri. Acum aproape un an, la o filmare în Timișoara, el l-a cunoscut pe Cristi Vicol și i-a cerut povești pe care să le filmeze. Amândoi sunt pasionați de subiecte din istoria recentă și de aceea Radu a rezonat cu povestea scrisă de Cristi, care s-a transformat într-un scenariu adaptat.

„Știu că toată lumea spune «a, iar un film despre Revoluție», însă simt nevoia să exprim ceea ce cred despre ce a fost înainte de ’90, generația care s-a născut în democrație”, spune Radu.

Filmul nu are un mesaj predefinit, însă Radu speră că viitorii spectatori vor începe să înțeleagă mai profund relația prezentului cu istoria.

Producția va fi filmată timp de cinci zile, în două locuri interioare și unul exterior, în București și în împrejurimi.

Exit mobile version