Site icon Editia de Dimineata

Se anunță proteste masive în Rusia: „Vom fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului”

Discursul prezidențial din această dimineață, care anunța mobilizarea parțială a rezerviștilor a stârnit furie în unele localități din Rusia.

Un apel al unei mișcări anti-război de la Moscova, „Vesna” („Primăvara”, în limba română), a chemat pe rețelele sociale la demonstrații chiar în această seară.

„Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor vărsa mame și copii lacrimi? Pentru palatul lui Putin?”, se arată în apelul făcut de opoziția de la Moscova.

„Situația este extrem de dificilă. Războiul nu mai este „undeva”, a ajuns în țara noastră, în casele noastre, în familiile noastre. Și trebuie să se moară pentru a corecta greșelile regimului Putin, care a aruncat Rusia într-un măcel monstruos, izolare și sărăcie”, se mai arată în apelul lansat de mișcarea „Vesna”.

În această după-amiază au avut loc proteste în Tomsk și Novosibirsk.

Și la Moscova au loc demonstrații. Se scandează „În tranșee cu Putin”

Și tot Moscova

 

Contrarevoluție

Pe de altă parte și serviciile ruse de securitate își iau măsuri în acest sens. În orașele în care s-au semnalat potențiale mișcări de stradă, efectivele poliției au fost mărite.

Procuratura din Moscova a avertizat miercuri că persoanele care participă la mitinguri ”ilegale” vor fi pedepsite conform legislației ruse în vigoare, informează agenția rusă de presă TASS.

Procuratura din Moscova a precizat că partipanții la mitinguri pot fi pedepsiți potrivit codului penal pentru:

 

Exit mobile version