Site icon Editia de Dimineata

Se modifică ceea ce știam despre TUBERCULOZĂ. Și vestea nu e deloc bună

Tuberculoza este în acest moment cea mai lethală boală infecțioasă (cu excepția covid). Anual 1,5 milioane de persoane mor din această cauză, iar veștile proaste nu se opresc aici. Studiile arată că tusea nu ar putea să fie singura modalitate de răspândire a bolii.

Simplul act de respirație ar putea fi un mod major de transmitere a tuberculozei, sugerează un studiu publicat recent, care ar putea modifica profund strategiile de izolare a acestei boli, axată istoric pe tuse, principalul său simptom.

Dacă se confirmă ipoteza transmiterii tuberculozei prin respirație, înseamnă că tratarea persoanelor care au dezvoltat deja simptomele este insuficientă pentru a bloca răspândirea bolii.

Unde am mai auzit noi asta? Da, la începutul pandemiei.

Astfel „acest lucru lasă loc pentru transmiterea semnificativă înainte ca cei infectați să fie tratați”, a declarat pentru AFP unul dintre autorii studiului, Ryan Dinkele, de la Universitatea Cape Town.

Potrivit acestuia, o nouă abordare pentru combaterea bolii ar fi detectarea persoanelor infectate cu tuberculoză fără a aștepta ca aceștia să fie tratați.

„Dacă transmiterea este posibilă în absența simptomelor, acest lucru face sarcina foarte complicată”, recunoaște el.

Această lucrare, care nu a fost încă revizuită de alți oameni de știință, a fost prezentată la o conferință online internațională dedicată sănătății pulmonare.

Mycobacterium tuberculosis. Studiu

Tuberculoza, care afectează cel mai frecvent plămânii, este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită și bacilul lui Koch, după numele descoperitorului său.

Cercetătorii sud-africani au evaluat transmiterea acestei bacterii de la 39 de persoane afectate. Pentru a face acest lucru, au măsurat cât de multă bacterie a fost emisă de persoanele infectate atunci când respirau normal, profund și când tuseau.

După 5 minute, în toate cele trei cazuri s-au produs nori de particule care conțin bacteriile.

Ce-i drept, tusea a produs de trei ori mai multe bacterii decât respirația. Însă, potrivit cercetătorilor, faptul că respirăm continuu ar putea implica faptul că 90% din bacteriile emise de o persoană infectată sunt emise astfel.

Rămâne așadar de discutat problema spațiului în care te găsești alături de o persoană infectată dar încă asimptomatică. De aici și importanța ventilării corespunzătoare a locurilor care pot conține persoane infectate, potrivit cercetătorilor.

Pandemia actuală ne-a dat indicii. La începutul pandemiei Covid, acest mod de transmitere prin aerosoli (nori de particule foarte fine care sunt emise prin respirație) a fost subestimat. De atunci, însă, a apărut un consens că acesta este un mod major de transmitere a bolii.

Exit mobile version