5 ianuarie 2023, 13:13

Se reîntoarce cucul! Cum îl întâmpinau oamenii „ca să le meargă bine un an întreg”

„…dacă macină cineva în ziua aceasta și din făina măcinată face mămăligă și mămăliga aceea o aruncă apoi în apă, peștii nu o mănâncă; iar dacă ia făină de aceasta și o presură pe vreun pom, pomul respectiv nu face poame în anul acela. Așa de mare e păcatul de a lucra în ziua de Buna Vestire”, scria în 1899 Simion Florea Marian în studiul etnografic Sărbătorile la români.

Buna Vestire, sărbătoare creștină celebrată în fiecare an în ziua de 25 martie, amintește de vestea dată Mariei de arhanghelul Gavril că va naște un fiu. În popor, 25 martie este numită și Ziua Cucului.

În jurul sărbătorii, au fost create numeroase obiceiuri pe care oamenii din vechime, în special femeile, le respectau cu sfințenie. Astfel, femeile erau atente ce ouă puneau sub cloște – dacă erau dintre cele făcute în ziua de Buna Vestire, atunci puii care ieșeau din ele erau „niște monștri”.

„Fără gâlveavă” în ziua de Buna Vestire | Imagine: Femei în port popular din zona Rucăr, România anilor 1930, fotografie de Kurt Hielscher

În acea zi, oamenii se fereau „să caute gâlceavă”, pentru că „era de rău”. Lumea credea că așa cum este vremea la Buna Vestire, la fel va fi și de Paști. Și spunea că, începând cu ziua de 25 martie, vremea va fi tot mai caldă și mai frumoasă; iar ca să aducă timpul cel bun, ciobanii se urcau pe un stog de fân și, cu un topor în mână, amenințau iarna ca să o gonească, fiindcă de acum „iarba-i înverzită și ei au acuma unde paște turmele lor”.

„Drept aceea, în ziua de Buna Vestire, e datină de a bea apă cu frunză de brustur, spre a arăta mărimea căldurei de primăvară”, consemna Simion Florea Marian. În unele zone, scria etnograful, în dimineața zilei de Buna Vestire, oamenii afumau pomii din livezi cu tămâie, fiindcă „prin aceasta cred ei că vor fi scutiți de insecte peste an”.

În unele sate din Bucovina, femeile făceau dimineața foc în ogradă înaintea ușii și puneau alături pâine și sare și o cofă cu apă „ca să se încălzească îngerii, să mănânce și să bea”.

Tot în această zi, țăranii își scoteau vitele afară din grajduri și le lăsau la soare „pentru ca să fie sănătoase tot anul”.

De Blagoveștenie, primăvara se reîntoarce și păsările cântătoare prind a cânta, „de se răsună pometele, luncile, dumbrăvile și codrii de cântecele lor”. | Foto credit: Mira Kaliani

În ziua de Buna Vestire sau Blagoveștenie, oamenii spuneau că se dezleagă limba tuturor păsărilor cântătoare și prind a cânta, „de se răsună pometele, luncile, dumbrăvile și codrii de cântecele lor”.

Și mai ales cucul se aude, pasărea care „toată iarna a fost uliu, dar din această zi se preface iarăși în cuc”. De aceea, toți, de la mic și la mare, fie tânăr, fie bătrân, așteptau cu mare nerăbdare sosirea zilei de 25 martie și, alături de ea, venirea cucului.

În ziua de Buna Vestire, se dezleagă limba tuturor păsărilor cântătoare și se aude mai ales cucul. | Imagine: eBird

Pentru ca nu cumva cucul să-i surprindă nepregătiți, toți aveau grijă ca să aibă totdeauna bani la ei și să nu fie flămânzi și supărați, „căci în caz contrar tot anul vor duce nevoie de bani și vor fi flămânzi și supărați”.

Se spunea că se auzea cântecul cucului până la sărbătoarea Sânzâienelor, ziua când soarele dansează pe cer, sau de sfânții Petru și Pavel, în 29 iunie. Atunci cucul se îneca cu boabe de orz, nu mai putea cânta și, până la Buna Vestire în anul următor, se transforma din nou uliu.

Ca să aducă timpul cel bun, în 25 martie ciobanii se urcau pe un stog de fân și, cu un topor în mână, amenințau iarna ca să o gonească. | Imagine: Ciobani din Novaci, Gorj, România anilor 1930, fotografie de Kurt Hielscher

Așa cum se întoarce cucul în ziua Bunei Vestiri, la fel încep a sosi păsările călătoare, cum sunt rândunelele și berzele, păsările ce aduc noroc. Mai credea poporul că acela care vedea primăvara prima dată o singură rândunică, acela va rămâne toată vara singur; iar dacă va vedea două sau mai multe, atunci va avea alături pe cineva.

Românii de pretutindeni, nota etnograful Simion Florea Marian în studiul dedicat sărbătorilor, „nu mănâncă niciodată în Postul mare bucate de frupt sau de dulce, ci numai de post sau de sec […] nici chiar pește”. De altfel, din vremuri străvechi, românii au fost foarte grijulii cu posturile mici și mari. De Buna Vestire, însă, este dezlegare la pește, adică cel care ține postul poate mânca pește în această zi.

„… fiind încuviințat a mânca și pește, fiecare român, chiar și cel mai sărman și mai nevoiaș, caută să aibă de acesta de mâncat, și aceasta nu numai ca să se nutrească, ci și ca să fie sănătos ca peștele, în decursul anului”, scria Simion Florea Marian.

Tot legat de această zi, se mai spunea că pescarul care dorea să prindă, în timpul anului, cât mai mult pește, era bine să meargă la biserică de Buna Vestire, să ia de acolo anafură (n. pâinea binecuvântată ce se împarte oamenilor la sfârșitul liturghiei) și apoi să meargă la un râu să pescuiască. Când prinde primul pește, să-i pună în gură o bucățică din anafură și să-i spună: „Du-te, și cu câți te vei întâlni, spune-le la toți să vină la mine!” După aceea, îi va da drumul în apă. „Făcând aceasta, se crede că, peste tot anul, când va merge a pescui, va fi foarte norocos… totdeauna va veni cu straița plină.”

Buna Vestire aduce și dezlegare la pește. | Pescar de la Dunăre, România anilor 1930, fotografie de Kurt Hielscher

A doua zi de Buna Vestire, femeile în special țineau sărbătoarea pentru Blagoveșnic, adică în cinstea arhanghelului Gabriel. Ele respectau și această zi și nu lucrau, cinstindu-l astfel pe arhanghelul care a dat vestea despre nașterea lui Isus Cristos. Dar femeile mai aveau și alte motive pentru a sta departe de lucru și în această zi: „pentru ca să fie curate la față, ca să nu li se calicească copiii și pentru că-i o zi cu primejdie”.

Datina cerea ca și în această zi să se mănânce pește pentru ca omul să fie „sănătos ca peștele” tot timpul anului – până la 25 martie din anul următor, când ritualurile se reluau.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol