Site icon Editia de Dimineata

Șef toxic vs angajat demotivat. Care dintre ei e mai vinovat pentru falimentul unei companii

Pare greu de crezut, dar cercetătorii trag un semnal de alarmă cât se poate de serios. ”Șeful „toxic” a stat la baza unui studiu realizat de societatea britanică de psihologie și a confirmat bănuielile multora dintre angajați.

Conform studiului, din pricina unor probleme de comportament și de personalitate, unii șefi le fac viața mizerabilă subalternilor și duc de râpă afacerile și companiile pe care le conduc.

Autorul studiului a explicat că există mai multe caracteristici cu ajutorul cărora pot fi identificați respectivii drept ”toxici”. Din nefericire, același studiu concluzionează că un astfel de manager poate să rămână nedetectat ani la rând.

Cei care sunt deasupra sa pe scara ierarhică vor vedea numai latura sa șarmantă și nu vor avea niciodată acces la fața ascunsă a personalității sale.

Profesor de psihologie la Universitatea din Londra, Adrian Furnham, susține că un șef nepăsător, egoist și arogant reprezintă o sursă de mare amărăciune la locul de muncă.

Efectul în rândul angajaților poate fi lipsa de entuziasm și o productivitate scăzută în procesul muncii, se arată în studiul citat.

Caracteristicile unui astfel de șef: arătos, educat, vorbește bine, îndrăzneț și încrezător în forțele proprii.

Profesorul Furnham scoate în evidență și alte caracteristici ale unui șef toxic. ”Actiunile sale sunt greu de anticipat. Niciodată nu vei fi sigur de următoarea sa mutare. Țipă, se supără sau își arată proasta dispoziție fără prea multă jenă. Nu se critică pe sine și nu își cenzurează izbucnirile. Nu lipsesc nici manifestările sale de narcisism”, spune profesorul Furnham.

Exit mobile version