Site icon Editia de Dimineata

Șeful CIA: “Nu există informații că Putin ar avea o stare de sănătate precară. Este chiar prea sănătos!”

S-a speculat din ce în ce mai mult că Putin ar putea fi bolnav. Nu există informații conform cărora Vladimir Putin ar fi instabil sau cu o stare de sănătate precară, a declarat directorul CIA.

În mass-media au existat tot mai multe speculații neconfirmate potrivit cărora Putin, care împlinește anul acesta 70 de ani, ar avea o stare de sănătate precară, suferind posibil de cancer.

Dar William Burns a declarat că nu există nicio dovadă care să sugereze acest lucru, glumind că acesta părea „prea sănătos”.

„Există o mulțime de zvonuri despre sănătatea președintelui Putin și, din câte putem spune, este în întregime prea sănătos”, a declarat Burns la Forumul de securitate Aspen din Colorado.

Răspunzând la râsete, el a adăugat că aceasta nu a fost o judecată oficială a serviciilor de informații, scrie BBC.

Specialist al intimidării

Burns, care a fost ambasador la Moscova, a declarat că l-a observat și a avut de-a face cu liderul rus timp de peste două decenii.

Putin este „un mare specialist al controlului, intimidăriiși răzbunării”, iar aceste trăsături s-au înăsprit în ultimul deceniu, pe măsură ce cercul său de consilieri s-a contractat, a spus șeful CIA.

„El este convins că destinul său ca lider al Rusiei este de a restabili Rusia ca o mare putere. Cheia pentru a face acest lucru este de a recrea o sferă de influență în vecinătatea Rusiei, crede el, și nu poate face acest lucru fără a controla Ucraina”.

Poveste de la Moscova

Burns s-a deplasat la Moscova în noiembrie pentru a avertiza asupra consecințelor grave ale invadării Ucrainei, în urma informațiilor pe care SUA le-au strâns despre planurile Rusiei. Dar directorul CIA a declarat că a plecat „mai tulburat decât atunci când a sosit”.

Planurile președintelui rus se bazau pe „presupuneri profund eronate și pe unele iluzii reale, în special în ceea ce privește Ucraina și voința de a rezista”, a declarat Burns.

„Putin chiar crede în retorica sa. L-am auzit spunând acest lucru în privat de-a lungul anilor că Ucraina nu este o țară reală”.

„Ei bine, țările reale ripostează. Și asta este ceea ce au făcut ucrainenii”.

SUA estimează că pierderile rusești în Ucraina au ajuns până acum la aproximativ 15.000 de morți și poate 45.000 de răniți, a declarat Burns. El a estimat că pierderile ucrainene au fost ceva mai mici.

Exit mobile version