Site icon Editia de Dimineata

Seismolog român, profesor asociat în Japonia: ”Nu cred sa fie un impact important asupra zonei Vrancea”

Cel puțin 5.021 de decese au fost confirmate până la această oră în Turcia și Siria. Numărul morților din Turcia a crescut la 3.419. Cel puțin 20.534 de persoane au fost rănite. Știrile despre cutremurele care au lovit luni Turcia și Siria continuă să domine mass-media din întreaga lume. În timp ce numărul tragediilor crește de la oră la oră, experții încearcă să explice cum a fost provocat fenomenul și cât de mult va afecta zonele din jur. Evident, pe noi, dintr-o țară cu risc seismic ridicat, ne interesează în mod direct orice informație despre consecințele acestei tragedii. Spaima că ”urmăm” este cuibărită în inima oricui.

Dedicându-și prima pagină cutremurului cu magnitudinea 7,8 care a lovit Turcia și Siria la primele ore ale dimineții de luni, cotidianul italian Corriere della Sera a vorbit cu președintele INGV (Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie), Carlo Doglioni, care a subliniat că placa tectonică anatoliană s-a deplasat cu trei metri în numai câteva secunde!

”Este ca și când Turcia s-a deplasat către sud-vest”

Este ca și când Turcia s-ar fi deplasat către sud-vest comparativ cu placa arabă”, a adăugat acesta.

Ceea ce s-a întâmplat este că ceea ce noi numim placa arabă s-a deplasat cu aproximativ trei metri în direcția nord-est-sud-vest față de placa anatoliană”, a declarat Carlo Doglioni, adăugând că „falia a fost activată pe cel puțin 150 de kilometri, cu o deplasare chiar mai mare de trei metri”.

De fapt, potrivit profesorului, Turcia s-a mutat spre sud-vest… „Este vorba de o mișcare longitudinală, planul faliei este foarte înclinat și în timpul evenimentului se produce o deplasare orizontală a celor două părți ale faliei. Cele două părți s-au deplasat una în raport cu cealaltă. Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-ar fi deplasat în raport cu placa arabă spre sud-vest.”

Sursa Foto: protothema.gr

”Cu puterea a 130 de bombe atomice”

Un geofizician turc subliniază că seismul de 7,8 grade pe scara Richter „a avut puterea a 130 de bombe atomice„. Într-un interviu pentru Hurriyet, profesorul Övgün Ahmet Ercan a avertizat, de asemenea, că numărul morților ar putea ajunge la 6.000, având în vedere numărul de clădiri care au fost complet distruse.

Seismele din Turcia s-au produs la mică adâncime, în medie 10 kilometri, iar experții susțin că acestea sunt mult mai periculoase decât cele înregistrate în zona Vrancea, de exemplu, care sunt cutremure de mare adâncime.

Sursa foto: CNN Turk

Bogdan Enescu: ”În următoarele săptămâni se vor înregistra replici în continuare”

Site-ul editiadedimineata.ro l-a contactat în Japonia pe seismologul român Bogdan Enescu, Profesor Asociat la Universitatea din Kyoto, Japonia, Catedra de Geofizică, specialitatea Seismologie.

Acesta a explicat, în exclusivitate pentru editiadedimineata.ro, că, dat fiind faptul că ambele cutremure cu magnitudine de peste 7,6 înregistrate luni în Turcia și Siria au fost unele de suprafață, acestea vor fi urmate de multe replici, unele dintre ele putând fi puternice. ”În special în următoarele săptămâni se vor înregistra astfel de replici”, a precizat Bogdan Enescu. De altfel, de luni până marți dimineață, în puțin peste 24 de ore, cele două seisme puternice au fost urmate de peste 120 de replici, dintre care una, de marți dimineață, a avut o magnitudine de 5,6 pe scara Richter.

Profesorul Bogdan Enescu ne-a oferit și o explicație referitoare la spusele specialistului italian Carlo Doglioni: ”Ceea ce spune specialistul italian este corect. Trei metri deplasare este „normal” pentru un cutremur de asemenea magnitudine (M7,8). Pentru comparație, cel din Japonia, seismul devastator urmat de tsunami, de la 11 martie 2011  (M9,0) a avut o deplasare maximă de aproximativ 50 m (pe verticală, însă, deoarece mecanismul a fost diferit). Scara de magnitudine este logaritmică, ceea ce înseamnă că în ceea ce privește energia eliberată, un cutremur cu magnitudinea 9,0 este de 33 ori mai mai mare decât unul de 8,0 și de 33×33 (aprox. 1000) ori mai mare decât unul de 7,0”.

Și acum, despre zona seismică Vrancea și activitatea de luni 

Luni dimineață, la numai 9 minute după primul cutremur devastator produs în Turcia, în România, în zona seismică Vrancea, se înregistra un cutremur de pământ de 4,6 pe scara Richter, care, în mod evident, a creat panică în rândul nespecialiștilor și opinii divergente în rândul celor din urmă. În total, luni s-au înregistrat în România cinci cutremure.

Seismul de 4,6 a fost unul de suprafață, conform datelor publicate pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului: ”În ziua de 06 Februarie 2023 la ora 03:26:20 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.6, la adâncimea de 23km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 74km NE de Ploiesti, 94km V de Braila, 98km E de Brasov, 99km V de Galati, 114km NE de Bucuresti, 137km S de Bacau, 160km E de Pitesti, 176km N de Ruse, 194km NV de Constanta, 212km E de Sibiu”.

Au sau nu au legătură seismele de luni și de marți din România, cu cele din Turcia?

Au sau nu au legătură cu seismele din Turcia? Este o întrebare firească, mai ales dacă ținem cont de slaba, pe alocuri chiar inexistenta noastră pregătire în materie de prevenire a dezastrelor și mai ales de calitatea construcțiilor realizate de unii dintre dezvoltatorii imobiliari, care ridică pe bandă rulantă blocuri a căror structură de rezistență este departe de normele legale.

Buzoianul Marius Chiru, profesor de geografie și primar în Podgoria, județul Buzău, crede că există o relație de cauzalitate între cutremurele din Turcia și cele din România, scrie Adevărul.

Acesta a postat, luni seara, pe pagina sa de Facebook un mesaj legat de unul dintre cele mai devastatoare calamități ale ultimilor ani.

„Cutremurele din Turcia mi-au amintit de cel din 4 martie 1977. Aveam 7 ani și-mi amintesc panica de atunci, cu toate că în Râmnicu Sărat au fost pagube mici, doar tavane prăbușite în clădiri vechi. Cutremurele sunt generate de mișcarea plăcilor tectonice”, a scris acesta.

În postarea sa de luni seară, profesorul de geografie expune printre altele propria teorie despre posibila legătură dintre seismele din Turcia și cele din România. Marius Chiru crede că mișcările telurice din Anatolia le-au influențat pe cele din zona României, însă fără a avea efecte dezastruoase în următoarea perioadă.

„Pe Glob sunt trei tipuri de placi tectonice: 1. Plăci Majore – care au dimensiunea continentelor. 2. Plăci Medii- sunt în număr de 7 ( Plăcile Cocos, Gorda, Nazca, Filipineză, Somaleză , Arabică , Anatoliană ). 3. Microplăci – care sunt în număr foarte mare, la noi în țară existând trei astfel de microplăci ( Placa Mării Negre, Placa Moesică și Placa Transilvană, toate trei se intersectează în zona Vrancea ). Turcia se află pe o placă medie, pe Placa Anatoliană. La prima vedere nu ar exista nicio legătură între Placa Anatoliană (o placă medie ) și microplăcile din țara noastră, totuși ele sunt dispuse unele peste altele și cu siguranță există o legătură dintre cutremurele puternice de azi dimineață (luni dimineață n.r.) din Turcia și cutremurele reduse din România”, a scris Marius Chiru pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, tot Adevărul l-a contactat pe seismologul Gheorghe Mărmureanu, care a declarat că seismele din Turcia nu trebuie să ne îngrijoreze, căci aceste seisme, deşi aflate în vecinătatea României, nu pot influența prea mult zona seismică Vrancea.

Vorbim de baze tectonice diferite. Cea din Turcia vine din Anatolia, trece pe lângă Istanbul, ajunge în Africa și se oprește în Oceanul Atlantic. Zona seismică din Vrancea are legătura cu fosta Iugoslavie, cu Albania, deci vorbim de chestiuni diferite“, susține profesorul Gheorghe Mărmureanu, care a mai precizat că cel mai recent seism din Turcia nu poate fi considerat unul top pentru respectiva bază tectonică. „Pot spune că, deși puternic (magnitudine 7,8 -n.red.), pentru ce poate Turcia acest cutremur nu a fost unul mare“, a precizat profesorul.

Bogdan Enescu: ”Undele seismice pot provoca cutremure, dar în general mici”

Bogdan Enescu a completat, pentru editiadedimineata.ro, cele spuse de profesorul Mărmureanu. În opinia profesorului Enescu, de altfel fiul renumitului seismolog Dumitru Enescu, cunoscut pentru contribuțiile sale majore, de pionierat, în dezvoltarea seismologiei în România, ”cutremurele recente din Turcia s-au produs în principal pe falia est-anatoliană, la granița dintre plăcile Anatoliană și Arabă. În general, producerea unui seism major este însoțită de schimbări importante de stres în zonele învecinate. Cu toate acestea, distanța mare (peste 1000 km) dintre zona seismică din Turcia și zona Vrancea face ca aceste schimbări de stres să fie foarte mici. Undele seismice pot provoca cutremure, dar în general mici”.

Asemenea profesorului italian Carlo Doglioni, și Bogdan Enescu spune că, deși nu crede, conform datelor de care dispune în acest moment, să fie un impact important asupra zonei Vrancea, ”seismicitatea trebuie monitorizată”.

Reamintim că cinci cutremure au avut loc luni dimineaţă în decurs de două ore în zona seismică Vrancea. Conform datelor Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, primul cutremur, care a fost şi cel mai puternic, având o magnitudine de 4,6, s-a produs la ora 3.26, la adâncimea de 23 km. Celelalte patru cutremure au avut loc la orele 4.09, 4.13, 5.01 şi 5:26, având magnitudinile 2,6, 2,9, 2,7 şi 2, trei dintre ele la adâncimea de 17 kilometri, iar al patrulea, la 21 de kilometri.

Sursa foto: Bogdan Enescu/Facebook

Bogdan Enescu, implicat în proiectul Afros, de analiza și prognoza seismicității României

Teritoriul României se caracterizează printr-o seismicitate moderată spre ridicată. În special zona Vrancea este cunoscută pentru producerea de cutremure relativ mari de adâncime intermediară care prezintă un risc ridicat pentru capitală țării (București) dar și pentru alte orașe importante. Alte regiuni seismice, cum ar fi Galați, au cunoscut, de asemenea, recent o activitate seismică importantă care a afectat orașul Galați și zonele învecinate.

Profesorul Bogdan Enescu este implicat, ca investigator principal, într-un proiect de analiză și prognoză a seismicității României, care își propune să construiască un sistem bazat pe modele de analiză și prognoză de ultimă generație, care sunt utilizate în prezent în țări seismice precum SUA, Japonia, Italia și Grecia.

Vor fi folosite instrumente avansate statistice și de învățare automată și inteligență artificială pentru a cuantifica caracteristicile spațiale și temporale ale seismicității românești care pot fi utilizate pentru previziuni seismice de termen scurt (zile până la săptămâni) și medii (luni până la un an).

Rezultatele științifice ale proiectului vor fi publicate în reviste internaționale dar și pe un site web dedicat, care va avea că scop final prezentarea informațiilor pertinente privind prognoza seismică în timp real.

Obiective

Proiectul AFROS își propune crearea unui cadru integrat de monitorizare, analiză și prognoză a seismicității teritoriului României, potrivit prezentării din pagina sa web.

Pe lângă tehnicile tradiționale utilizate pentru analiză și prognoza seismicității (de exemplu, modificări temporale ale ratei de apariție a cutremurelor și / sau distribuției frecvenței-magnitudine, proiectul va explora noi algoritmi de învățare automată (machine learning – ML) care pot dezvălui mai bine caracteristicile „ascunse” ale complexității apariției cutremurelor. Testarea statistică va fi făcută pentru a discrimina modificările eronate ale seismicitatii de cele care pot fi fundamentate din punct de vedere geofizic, că având un potențial caracter precursor.

Sursa foto deschidere: protothema.gr

Exit mobile version