Site icon Editia de Dimineata

Semnal de alarmă al sindicatelor din Germania: Criza energetică va tăia sute de mii de locuri de muncă

Un document secret al UE dezvăluie că din cauza crizei energetice, industria germană este sub risc și, prin urmare, sute de mii de locuri de muncă sunt în pericol iminent.

Sindicatele din industrie văd sute de mii de locuri de muncă în pericol din cauza prețurilor ridicate la electricitate din Germania. Există riscul de închidere a uzinelor în industria siderurgică, chimică și a materialelor de construcție, au subliniat sindicatele IG Metall, IG BCE (minerit, chimie, energie) și IG BAU (construcții, agricultură, mediu) la Berlin.

Prin urmare, au cerut o zi de grevă la nivel național, scrie Merkur.

IG Metall solicită „guvernului federal să introducă un preț special la electricitatea industrială pentru sectoarele mari consumatoare de energie, pe care să îl poată utiliza în Europa”.

Într-o comparație europeană, industria germană trebuie să plătească unul dintre cele mai mari prețuri la electricitate, scrie Merkur.

Jörg Hofmann, președinte al IG Metall, își vede industria într-o situație de nerezolvat. Potrivit prognozei sale, prețurile exorbitante ale energiei electrice înseamnă „mai devreme sau mai târziu” dispariția producției de oțel, a industriei aluminiului și a altor sectoare consumatoare de energie din Germania. Sute de mii de locuri de muncă ar fi apoi afectate direct și indirect, potrivit lui Hofmann.

Potrivit unui articol publicat de Bild, un document secret al Comisiei UE circulă acum și printre parlamentari. Acesta enumeră pericolele pentru competitivitatea Europei și folosește numeroase exemple pentru a dezvălui că întreprinderile mijlocii germane, în special, se confruntă cu provocări majore.

Încrederea în economie este în prezent mai proastă decât la începutul pandemiei de coronavirus. Criza energetică lovește industria germană, aflată într-o fază de schimbare fără precedent, mult mai greu decât pe concurenții săi globali, SUA și China.

Potrivit unui sondaj realizat de „European Roundtable for Industry“, mai mult de o treime (34%) dintre directorii generali și directorii executivi intenționează să-și suspende temporar sau să-și reducă investițiile în companii. 15% ar intenționa să le pună capăt definitiv.

Prețurile ridicate ale energiei electrice au însemnat un dezavantaj competitiv internațional chiar înainte de începerea războiului din Ucraina, explică șeful bavarez al IG Metall, Johann Horn.

El a adăugat că prețurile ridicate ale energiei electrice din Germania nu numai că pun în pericol locațiile industriale și locurile de muncă.

Electricitatea la prețuri accesibile este, de asemenea, „o piatră de bază indispensabilă pentru trecerea la producția neutră din punct de vedere climatic”.

Șeful IG Metall din Augsburg, Roberto Armellini, raportează că riscul de închidere a uzinelor și de reducere a locurilor de muncă din cauza prețurilor ridicate la energie electrică afectează în primul rând oțelăria Lech din regiune.

Producția în funcție de condițiile meteorologice, pentru a putea recurge la un preț de schimb mai ieftin al energiei electrice, este în prezent realitatea acolo.

„Din păcate, suntem la kilometri distanță de a putea face planuri în acest moment”, spune Armellini. Prin urmare, el consideră că este important să se obțină un preț echitabil pentru electricitatea industrială în acest an.

Exit mobile version