Site icon Editia de Dimineata

SEMNAL DE ALARMĂ. Infecţiile mamei din timpul sarcinii cresc riscul de leucemie la copil

Copiii născuţi de femeile care au avut orice tip de infecţie pe parcursul sarcinii au avut un risc cu 35% mai ridicat de a dezvolta leucemie, conform unui studiu publicat în JAMA Network Open. În cazul celorlalte afecţiuni maligne pediatrice, infecţiile depistate la gravide nu au asociat creşterea riscului.

Aceste rezultate ridică încă un semnal de alarmă asupra importanţei prevenţiei şi terapiei prompte a infecţiilor la gravide.

În cadrul acestui studiu, au fost analizate dosare medicale de la 2.2 milioane de copii din Danemarca, urmărind dacă mamele acestora au avut infecţii pe parcursul sarcinii şi care au fost agenţii infecţioşi detectaţi. Peste 4300 dintre copiii incluşi în studiu au fost diagnosticaţi cu o afecţiune malignă până la vârsta de 15 ani, iar peste 1300 dintre aceştia au avut leucemie.

Asocierea infecţiilor materne cu riscul de dezvoltare a leucemiilor la copii a fost similară pentru tipurile principale de leucemii diagnosticate (leucemia acută limfoiblastică şi leucemia acută mieloblastică).

Pentru a evalua impactul asupra apariţiei leucemiei al factorilor familiali de risc, a fost realizată şi o analiză care a inclus fraţii acestor copii. Rezultatele au indicat că riscul de leucemie nu a fost influenţat de factorii care aparţin familiilor din care au facut parte copiii diagnosticaţi cu leucemie.

Mai multe, AICI

 

Exit mobile version