Site icon Editia de Dimineata

Senzorul care-ți spune cât de bine funcționează masca facială

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au dezvoltat un senzor ușor, reutilizabil, care se fixează pe o mască, pentru a monitoriza cât de bine funcționează aceasta. Dispozitivul numit FaceBit detectează scurgerile și înregistrează timpul de purtare, în timp ce măsoară continuu bătăile inimii și ritmul respirator al purtătorului. Dezvoltatorii săi speră că va ajuta cercetarea și îi va ajuta pe lucrătorii din domeniul sănătății și pe alții care poartă măști pe tot parcursul zilei să lupte împotriva transmiterii bolilor precum COVID.

În loc să dezvolte o întreagă „mască inteligentă”, care ar putea fi impracticabilă de reutilizat, echipa a creat un dispozitiv electronic mic, care se atașează la mască printr-o clemă magnetică și care conține mai mulți senzori. Un senzor de presiune detectează scurgerile, indicând cât de bine stă masca pe față. Schimbările de presiune permit, de asemenea, lui FaceBit să determine când masca este peste fața cuiva, astfel încât poate înregistra timpul de purtare și poate intra în modul „somn” atunci când este inactivă.

FaceBit monitorizează ritmul cardiac cu un accelerometru sensibil, care înregistrează mișcările ușoare ale pielii feței, cauzate de fiecare bătaie a pulsului. De asemenea, el măsoară respirația cu un senzor de temperatură. O conexiune Bluetooth transmite aceste date către o aplicație pe telefon. Dispozitivul este alimentat de o baterie, care este încărcată suplimentar cu energia recoltată din mișcările măștii, pe măsură ce purtătorul ei se mișcă și respiră. Acest lucru îi permite să funcționeze timp de cel puțin 11 zile fără reîncărcare.

Echipa intenționează să continue testarea și îmbunătățirea proiectului și vor pune rezultatele online, pentru ca alți cercetători să modifice designul, pentru a îmbunătăți componentele de recoltare a energiei și pentru a prelungi durata de viață a bateriei, dar și pentru a studia oboseala lucrătorilor din domeniul sănătății pe parcursul zilei.

Foto: Universitatea Northwestern (via New Atlas)

Exit mobile version