Site icon Editia de Dimineata

Servicii medicale de prevenție gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani

„Prevenția nu doar că este esențială, dar este și cea mai bună investiție pe care o poți face pentru tine și cei dragi. Îți poți salva viața și nu costă nimic”, scrie președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, într-o postare în care detaliază serviciile medicale de prevenție gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani.

El amintește că pentru această categorie de vârstă se decontează până la trei consultații pe an, ce pot fi acordate într-un interval de maximum șase luni consecutive, pentru evaluarea și monitorizarea stilului de viață, evalurea riscului cardiovascular, oncologic și de boală cronică de rinichi, evaluarea riscului privind sănătatea minală și a reproducerii, evaluarea riscului de melanom malign.

Anual, se pot face analize de laborator pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie.

Așadar, dacă ai peste 40 de ani, este important să știi care sunt serviciile medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice.

Pentru această categorie de vârstă, se decontează până la 3 consultații/an ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru:
Evaluarea și monitorizarea stilului de viață,
Evaluarea riscului cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie),
Evaluarea riscului oncologic,
Evaluarea riscului de boală cronică de rinichi,
Evaluarea riscului privind sănătatea mintală,
Evaluarea riscului privind sănătatea reproducerii,
Evaluarea riscului de melanom malign;
În cadrul consultaţiilor preventive, asiguraţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigaţii.
Peste 80% dintre analizele de laborator făcute în urma consultațiilor de prevenție în trimestrul 2 al anului, pentru asigurații de peste 40 de ani, au fost cele pentru detectarea cancerului la prostată. Este vorba despre o analiză care poate fi făcută gratuit la această categorie de vârstă, la recomandarea medicului de familie.
Investigațiile care se recomandă sunt:
Hemoleucogramă completă
VSH
Glicemie
Colesterol seric total
LDL colesterol
Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe
PSA la bărbaţi
TGO
TGP
determinarea raportului albumină/creatinină urinară
senologie imagistică la femei (mamografie)
examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice,
TSH şi FT4 la femei
Este dreptul tău să cunoști care sunt serviciile pe care le poți accesa!
Sub îndemnul Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta, în fiecare săptămână, CNAS vă informează cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate.

𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚𝐥 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞?

La sfârșitul primului trimestru al acestui an, erau 143.033 asigurați incluși în programul național de oncologie. Descoperit în stadiu incipient, cancerul poate fi tratat mult mai ușor.

În total, în trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă peste 40 de ani, medicii de familie au acordat 14.401 consultații de prevenție, cele mai multe în:
București – 2369
Timiș – 1474
Neamț – 877
Arad – 818
În aceeași perioadă, au fost efectuate 219.530 analize de laborator ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie urmare acordării consultațiilor de prevenție pentru această grupă de vârstă, dintre care:
177.888 antigen PSA la bărbaţi (marker util în detectarea cancerului la prostată)
15.316 Mamografii analogice în 2 planuri (detectarea cancerului mamar)
26.326 Examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice ( detectarea cancerului de col uterin)
Exit mobile version