Site icon Editia de Dimineata

Serviciile de care pot beneficia persoanele neasigurate la medicul de familie

Healthcare and Medical concept, patient listening intently to a female doctor explaining patient symptoms or asking a question as they discuss paperwork together in a consultation.

Legea sănătății a suferit mai multe modificări importante în 2022, una dintre ele permițând acum persoanelor neasigurate să beneficieze de asistență medicală în cabinetele medicilor de familie. Pentru a putea primi aceste servicii, cei ce nu sunt asigurați trebuie să se înscrie pe lista unui medic de familie, iar cei care sunt deja pe o astfel de listă, să se reînscrie sau să se treacă pe lista altui medic.

Anul trecut, prin OG 37/2022, pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, prevăzut de Legea nr. 95/2006, a fost completat cu servicii medicale în asistența medicală primară acordate de medicii de familie.

Măsura se aplică de la 1 ianuarie 2023, odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pentru acest an.

Pentru a putea beneficia de serviciile medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii, persoanele neasigurate trebuie să se înscrie pe lista unui medic de familie.

În schimb, cei neasigurați ce apar deja pe lista unui medic de familie trebuie să se reînscrie pe lista aceluiași medic de familie sau să se înscrie pe cea a unui alt medic, notează avocatnet.ro.

De principiu, cei care nu fac dovada calității de asigurat înscriși pe lista unui medic de familie pot să își schimbe medicul de familie ales numai după ce au trecut cel puțin șase luni de la data înscrierii pe lista acestuia.

După cum apare în HG 696/2021, pachetul minimal de servicii medicale în asistența medicală primară, de care beneficiază acum cei neasigurați, conține următoarele tipuri de servicii medicale:

Exit mobile version