Site icon Editia de Dimineata

Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași, un exemplu de implicare civică

Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași s-a născut din dorința de a oferi servicii medicale în regim de voluntariat pe raza județului Iași. Această inițiativă este una rară și binevenită într-o țară în care serviciul medical este de multe ori ignorat de autorități. Din dorința de a afla mai multe lucruri despre aceast proiect am stat de vorbă cu Marius Benchea, inițiatorul serviciului.

sursa: facebook.com

Dorim să aducem în România cea mai bună tehnologie medicală, să arătăm că se pot face lucruri bune și cu bani puțini.

 

Cum ați început acest proiect?

Marius BencheaServiciul voluntar de ambulanță a fost fondat în 14 aprilie 2017 de către 40 de voluntari care au plecat de la o altă insituție unde se ocupau cu acordarea primului ajutor. Cu ajutorul serviciului voluntar de ambulanță au fost realizate diferite programe de informare publică care timp de 7 luni au reușit să mobilizeze aproximativ 3000 de ieșeni și 103 voluntari.

sursa: facebook.com

Serviciul Voluntar de Ambulanță a fost un proiect spontan sau plănuit?

Serviciul Voluntar de Ambulanță a fost un proiect planificat în detaliu, în interiorul ONG-ului Ambulanța.Life. El a fost structurat încă de la început în mai multe departamente pentru a fi complet operaționali. Primul departament înființat a fost cel de intervenție rapidă, care are în componența sa doar voluntari fără studii medicale. Al doilea departament, divizia de tineret, cuprinde peste 50 de voluntari sub 18 ani. Alte departamente care merită menționate sunt cele de fundraising, media, medical și cel de cercetare și implementare al noilor tehnologii. Dorim să aducem în România cea mai bună tehnologie medicală, să arătăm că se pot face lucruri bune și cu bani puțini.

sursa: facebook.com

Câți voluntari aveți în prezent?

În prezent sunt 96 de voluntari activi iar cei neprocesați, adică cei care nu și-au adus toate actele necesare pentru dosarul de voluntariat, sunt în număr de 117Am primit recent și o ambulanță, ea se află în Lyon, în Franța și așteptăm să mai primim încă o ambulanță din partea Crucii Roșii din Franța.

sursa: facebook.com

Care sunt principalele activități ale Serviciului Voluntar de Ambulanță?

Cele mai intense activități pe care le avem sunt: asigurarea primului ajutor premedical la diferite evenimente de pe raza județului Iași, campaniile de informare privind donarea de sânge și campaniile de informare privind vaccinarea împotriva rujeolei. Am reușit prin aceste două campanii să menținem nivelul donatorilor de sânge din Iași, iar în privința vaccinării, prin intermediul campaniei de informare, am crescut procentul celor vaccinați la aproape 90%.

sursa: facebook.com

Ce planuri aveți pentru perioada următoare?

Dorim să ne extindem începând cu 1 decembrie, simultan la București și Chișinău. De asemenea, în mai 2018 ne dorim să ducem prima ambulanță funcțională la Cernăuți. Vom organiza Gala Donatorului de Sânge, anul viitor în Iași și cu această ocazie vom primi 100 de ieșeni care au donat pentru mai mulți ani sânge pentru semenii lor. În prezent construim și o casă pentru 3 copii care au rămas în stradă, în Satul Crucea.

 

[Sursă imagine: facebook.com]

 

Exit mobile version